Početna stranica » Japan u srcu Sarajeva

Japan u srcu Sarajeva

171 pregleda

Koliko često razmišljate o utjecaju javne diplomacije? Smatrate li da su javna diplomacija i bilateralni odnosi između država povezani? Ukoliko je Vaš odgovor pozitivan, onda ste svakako u pravu.

Vlada Japana posljednjih je nekoliko godina u mnogočemu pomagala Bosni i Hercegovini te su ove dvije zemlje učvrstile i unaprijedile svoje odnose u političkom i ekonomskom smislu. Nije nov utjecaj javne diplomacije Japana na Bosnu i Hercegovinu. Prije mnogo godina, prvi sam put primijetila žute autobuse javnog gradskog prometa u Sarajevu, s natpisom Donirali građani Japana, a nedugo poslije čula sam da je japanska Vlada donirala glazbene instrumente Sarajevskoj filharmoniji. Imajući to u vidu, nije ni čudo da se ove godine može osjetiti procvat japanske kulture u Bosni i Hercegovini, s mnogobrojnim uspješno organiziranim kulturnim i obrazovnim događajima. Iako već godinama postoji i tečaj japanskog jezika u organizaciji Ambasade Japana, ove je godine mnogim aktivnostima i događajima unaprijeđen i pojačan ovaj utjecaj, s ciljem promocije specifične kulture ove države.

U veljači ove godine imala sam priliku nazočiti ceremoniji ispijanja japanskog chado čaja. Iako nisam ljubitelj zelenog čaja, za razliku od mnogobrojnih kolega i prijatelja, zanimalo me kako to izgleda te zašto Japanci tomu pridaju toliku pažnju. Naime, piti čaj za njih ne znači samo utažiti žeđ. Zapravo je to mnogo više. Uz prikaz detaljne i vrlo specifične pripreme čaja, vrlo je zanimljiv naklon koji se uputi domaćinu, kao izraz dubokog poštovanja, a čaj se ispija iz napuklih keramičkih zdjelica, koje asociraju na prolaznost. Chado čaj ne sladi se šećerom. Ja sam naviknuta na šećer u gotovo svakom piću, osim vode, pa sam bila iznenađena, no prije samog čaja servira se slatki kreker. Zdjelica iz koje se pije čaj obriše se prstom nakon što se isprazni. No pored toga što običaj napuknute posude asocira na prolaznost svega, mene je podsjetio na traganje za ljepotom u svemu, pa i u naizgled napuknutom. Azijske su kulture specifične – uvijek pokazuju nešto više od pukog gledanja stvari.

Možda se već pitate zašto Vam pišem o svemu ovome, no ja sam zaista bila oduševljena što sam bila dijelom toga. Tog kišnog i hladnog dana činilo mi se da sjedim u Japanu, iako sam sjedila usred Sarajeva, zahvalna za ovu darovanu priliku.

Stekla sam tako dojam da su Japanci veoma gostoljubivi ljudi. Tomu svjedoči i njihova kultura, a raduje me činjenica što je ovaj događaj bio samo jedan u nizu u organizaciji Ambasade Japana u Bosni i Hercegovini, ne samo u Sarajevu. Potrudili su se zadovoljiti svaki ukus mnogim glazbenim koncertima, simpozijima i izložbama japanske kulture Tjednom japanskog filma te tečajevima japanskog jezika, od kojih jedan i dalje traje.

Ako mislite da nemate nikakvu vezu s Japanom, razmislite ponovno, posebno kad pojedete sushi ili otkrijete karate klub u Vašem gradu i sve principe i mudrosti koje ovaj borilački sport podučava. Ili kad ugledate japanke – popularnu obuću za ljetni period, koja podsjeća na japanske geta sandale, sastavni dio tradicionalne japanske nošnje.