Početna stranica » Biserje sv. Ante – Uz obljetnicu prvoga izdanja

Biserje sv. Ante – Uz obljetnicu prvoga izdanja

490 pregleda

Prošle godine navršilo se 110 godina od prvoga izdanja najpoznatijega molitvenika Crkve u Hrvata, Biserja sv. Ante. Njega je 1909. godine u Sarajevu uredio i na hrvatski jezik preveo bosanski franjevac fra Leonardo Čuturić, tadašnji urednik Glasnika sv. Ante, i to na molbu pretplatnika. Molitvenik je, kako sam tvrdi, nazvao Biserje, jer su u njemu nanizane poput bisera razne pobožnosti prema sv. Anti.

Prvo izdanje ovoga omiljenog molitvenika imalo je ukupno 184 stranice, a već 1910. godine izdano je drugo, prošireno izdanje Biserja. Potražnja za ovim molitvenikom rasla je te je već 1931. godine doživio svoje jubilarno – 10. izdanje. Prema svjedočenju njegova prvog urednika fra Leonarda iz 1946., Biserje je u Bosni daleko najrašireniji molitvenik – koliko zbog sv. Ante, toliko i zbog sadržaja bosanskih pobožnosti i pjesama. Slično je posvjedočio i don Anto Baković koji je u II. svjetskom ratu u Goraždu gledao kako se u svojim barakama čak i vojnici pobožno služe Biserjem sv. Ante.

Kroz povijest Biserje sv. Ante izdavali su različiti izdavači, a sve ih je za to ovlašćivao Franjevački provincijalat Bosne Srebrene u Sarajevu. Današnji je izdavač ove vjerojatno najizdavanije knjige u BiH Franjevački medijski centar Svjetlo riječi. Do danas je objavljeno 41 izdanje Biserja, od toga 37 redovnih izdanja. Prvo posebno izdanje tiskano krupnim slovima, kako bi starije osobe mogle lakše čitati molitveni sadržaj, objavljeno je 2003. godine. Osim četiri posebna izdanja krupnoga slova, ranije su objavljena još i dva izdanja Maloga biserja sv. Ante za vojnike ili molitvenika Štiti me, sveti Anto!

U ovoj jubilarnoj 110. godini od prvoga izdanja, tiskana su istovremeno 40. i 41. izdanje našega Biserja sv. Ante, tiskano malim i krupnim slovima. Podijeljen je u šest dijelova: molitve, liturgija u Crkvi, crkvene pobožnosti, pobožnosti sv. Anti Padovanskom, crkvene pjesme i himni te kršćanski nauk koji bi trebao znati svaki katolik.

Naručite novo izdanje Biserja sv. Ante. Pozovite broj telefona 033 726 200 ili posjetite Svjetlo riječi u Sarajevu, Livnu i Vitezu.

I danas je Biserje sv. Ante sadržajem razumljiv običnom čovjeku kojemu i jest prvenstveno namijenjen. Tako se u našem hrvatskom puku pod riječju „biserje” gotovo isključivo misli na molitvenik posvećen u čast sv. Anti. O velikom tiražu u ovih 110 godina govori već i podatak da je 24. izdanje 1982. godine tiskan u 25.000 primjeraka (!).

Nije čudo da se katolički vjernici, štovatelji svetoga Ante u hrvatskom narodu već više od stoljeća ne odvajaju od omiljenoga Biserja sv. Ante. Od početka je ono lagano i drago molitveno i duhovno štivo koje olakšava razgovor s Bogom u molitvi. Svakim izdanjem želi se postići da se vjernici utječu Bogu po zagovoru svetoga Ante i da im Gospodin molitve po svojoj volji usliša. Zaključno, ponavljajući riječi fra Leonarda Čuturića iz 1946., zazivamo: „Daj Bože, da Biserje doživi još mnogo izdanja!”