Kap dobrote

Kap dobrote je humanitarna akcija Svjetla riječi kojom se nastoji pomoći siromašnima, bolesnima i svima potrebitima. Pozivamo Vas da pokažete svoju ljudsku i vjerničku solidarnost i uključite se u našu akciju.

 

Akcije koje traju:

Petar Ramljak

Petar RamljakPetar Ramljak je rođen 24. ožujka 2009. u Novoj Biloj i do treće godine svog života bio je dijete kao i svako drugo u njegovom okruženju. Sa šestogodišnjom sestrom i desetomjesečnim bratom je rastao u skromnoj obitelji, u kojoj je samo otac bio zaposlen, dok je majka skrbila o djeci. Bio bi to život kao i svaki drugi da se krajem listopada 2012. nisu pojavili prvi znaci teške bolesti malenog Petra, a dijagnoza koja je postavljena u KCU Sarajevo bila je šok za obitelj – Petar je obolio od leukemije – Leucosis lymphoblastica acuta. Ionako težak život obitelji petočlane obitelji Ramljak, koja živi u zajedničkom domaćinstvu s bakom (75 godina) i gluhonijemom tetkom (69 godina) u Gornjoj Večeriskoj kraj Viteza, postao je gotovo neizdrživ.

Skromna primanja oca Gorana i bakina mirovina niti izbliza nisu mogla biti dostatni za liječenje malenog Petra. Navikla živjeti isključivo od vlastitog rada, obitelj Ramljak se teško odlučila zatražiti pomoć od drugih, ali ih je teška bolest malenog Petra na to primorala. Petar je počeo s intenzivnim kemoterapijskim liječenjem koje će, prema prognozama liječnika, biti dugotrajno.

Prijatelji i rodbina su se odmah uključili u akciju pomoći obitelji Ramljak, a ovim putem pozivamo i sve ljude dobre volje da se, sukladno mogućnostima, priključe akciji pomoći u liječenju malenog Petra.

Svi koji mogu pomoći u liječenju Petra Ramljaka, mogu to učiniti na brojeve računa otvorene kod Raiffeisen banke:

Uplate u KM žiro račun banke:
1610 5500 0000 0032, broj štednog računa 09550391468

Devizni račun:
SWIFT CODE: RZBABA2S
IBAN CODE: BA391612550012426602
S naznakom za: Petar Ramljak, Gornja Večeriska bb Vitez

 

Tamara Starčević

Tamara StarčevićTamara već devet i pol godina boluje od teškog oblika mioklone epilepsije – Dravet sindroma. Premda je do sada bila 40-ak puta u bolnicama, njezina bolest nije stavljena pod kontrolu. Bolest je visokorizična, komplicirana i za život i za liječenje. Tamara ne smije biti "bolesna", ni prehlađena, ne smije biti ni blizu bolesnih jer svaka bolest koja bi na nju prešla, mogla bi biti smrtonosna. Pored toga, Tamara ima fotosenzibilitet, sindrom respiratornih teškoća, bronhopulmonalne probleme, slab imunitet, ortopedske, dermatološke, gastroenterološke probleme, alergije gotovo na sve, hipotermiju. Lijekove sama plaćam i kupujem po svijetu jer ih kod nas nema. Ja sam nezaposlena samohrana majka deset godina i sama sam 24 sata s Tamarom. Ona ide u treći razred, ja sjedim s njom u klupi. Zna dobiti napade epilepsije i u školi. Kako raste, sve mi ju je teže nositi. Sve u svemu, mi zavisimo od dobrih ljudi oko nas. Tamara ne smije napolje, a ja je ne smijem ostaviti samu. Njezina je bolest teška, trebaju joj vrhunski neuropedijatri koji znaju kako liječiti Dravet sindrom. Postoji mogućnost da odemo u kliniku u Ljubljanu ili Njemačku, ali treba osigurati sredstva. I ako joj tamo kažu da je Tamarina bolest neizlječiva i da će joj trebati doživotna njega i pomoć, mi se nadamo i zbog te nade se borimo i živimo. Hvala svima koji nam na bilo koji način pomognu.

Tanja MARKULJ, majka

Dario Peša

Dario PešaDario ima deset i po godina. Boluje od cerebralne paralize i epilepsije. Svakodnevno mu je potrebna pomoć druge osobe. U našoj peteročlanoj obitelji radi samo otac, a majka ga odvozi i dovozi iz škole. Dariju su stalno potrebne fizikalne terapije i banje, a mi mu to ne možemo omogućiti. Zahvaljujemo svima koji su do sada pomagali u Darijovom oporavku i onima koji mu žele pomagati. Također zahvaljujemo Svjetlu riječi koje pomaže svima kojima je pomoć potrebna.

Roditelji

Patrik Ivanović

Patrik ima urođenu srčanu manu VSD i plućnu hipertenziju. Dijete je s posebnim potrebama, ne hoda, ne govori, ne jede samostalno, koristi pelene i u potpunosti je ovisan o našoj pomoći. Svakodnevno koristi lijekove koji malo usporavaju njegovu bolest a za koje izdvajamo oko 300 KM mjesečno. Unaprijed zahvaljujemo za bilo kakvu pomoć.

Roditelji

 

Ljiljana Krajnc

Ja sam 100% invalid, prije dvije godine imala sam dvije transplantacije jetre i nakon toga još dvije operacije. Doživjela sam kliničku smrt, bila na aparatima. Presadili su mi zaraženu jetru s hepatitisom. Od tada moram kupovati lijek "hepsera" jer mi on drži sve parametre pod kontrolom i bez njega ne bih mogla živjeti, ali lijek košta 600 € u inozemstvu. Dodatni problem je i to što školujem djecu, a teško je priuštiti i osnovne stvari za život. Moja invalidnina je 50 €, prepuštena sam sama sebi da se izborim da živim sa svojom obitelji. Iskreno se nadam da ću zahvaljujući vama, dragi vjernici, za naredni period prikupiti sredstva za lijek. Veliku zahvalnost za pomoć dugujem Kruhu sv. Ante i Svjetlu riječi, na humanosti i darivanju.

Ljiljana KRAJNC

* * * * *

Svoje uplate možete uplatiti na sljedeće račune s naznakom Za Kap dobrote:

KM:

Raiffeisen bank d.d. BiH, Sarajevo
1610000035150095
UniCredit Bank d.d. BiH
3386902222774709

Devizni račun:

Raiffeisen bank d.d. BiH, Sarajevo
502012000-36371
IBAN: BA391611000001251358
SWIFT: RZBABA2S

UniCredit Bank d.d. BiH
25021420101
IBAN: BA393386904812029659
SWIFT: UNCRBA22

Račun u Njemačkoj:
Sparkasse Ulm
Kontonummer 891343
BLZ 63050000
(Svjetlo riječi) Deutschland

Račun u Švicarskoj:
Credit Suisse CS Wädenswil
459061-10 Kontonummer
PM Wädenswil 80-500-4

Račun u Austriji:
Sparkasse Kufstein
Kontonummer 07701-154036
BLZ 20506
(Kristijan Montina Svjetlo Rijeci)

Košarica

0.00 KM

Ukupno artikla: (0) Otvori košaricu
Radioemisije
Sretan Uskrs

Na današnji dan

Fra Jeronim (Ivan) Mihaljević

(Golinjevo kraj Livna, 20. VI. 1835. – 26. IV. 1894.). Vršio je službu župnika u Suhom Polju (1890.-1894.) gdje je opremljen svetim sakramentima i umro od velike vrućice. Pokopan je u groblju sela Osmanlije suhopoljske župe. Fra Miroslav Džaja ističe da mu svijet hodočasti na grob i moli njegov zagovor, što znači da je umro na glasu svetosti.

Na vrh