Novi broj - Revija Svjetlo riječi

Žena u Crkvi i društvu – Blagoslov i dar

Broj revije: 408

NAPOMENA: Ovo je samo dio teksta objavljenog u tiskanom izdanju revije Svjetlo riječi. Molimo Vas da se pretplatite i slat ćemo Vam reviju na kućnu adresu.

Cijena: 3,5 KM

Žena u Crkvi i društvu – Blagoslov i dar

Sadržaj revije

Mirta Miletić – Žena u Crkvi:
Veliko poslanje i odgovornost

Vanja Dandić – Žena u društvu:
Bez jednakih prava

Tatiana Tajči Matejaš:
Dovoljna i potpuna

Boris Beck:
Nestanak majke

Fra Vjeko Eduard Tomić:
Katarina Kosača-Kotromanić– Kraljica mogućnosti različitog

Danijel Stanić:
Korizma – Četrdeset dana i noći

Božo Skoko:
Hrvatski narod izumire

S. Kata Karadža:
Odgoj je temelj našeg poslanja

Riječ urednika

Govoriti o ženi u društvu i Crkvi istovremeno je jednostavno i komplicirano. Jednostavno je jer je njihov utjecaj ogroman, a komplicirano jer ga je teško izdvajati od društva kao cjeline, kojeg, da nema žena, ne bi ni bilo. Prirodno je o ženi i muškarcu govoriti kao o ravnopravnim osobama, koje zajedno čine potpuna čovjeka. Međutim, potrebno je govoriti o ženama i izdvojeno, jer se uloga žene namjerno ignorira, podrazumijeva i podcjenjuje. A to traje tisućama godina.

Žene su se tek u zadnja dva stoljeća (!) same izborile za neka osnovna prava. Sredinom 19. stoljeća izborile su pravo glasa na najnižim općinskim razinama kao i pravo na studiranje. Tek su nakon Drugog svjetskog rata masovnije dobile pravo glasa. U politiku i na vodeće državne položaje dolaze tek od druge polovice 20. stoljeća kad se počinju pisati razne deklaracije, potpisuju mnogi akti o jednakopravnosti žena. Većina ih je, u praktičnom smislu, ostala do danas samo slovo na papiru. Dodajmo ovome još činjenicu da žene danas čine samo trećinu prijavljene radne snage u svijetu, da primaju samo 10 % ukupnog svjetskog prihoda i da su vlasnice samo 1 % svjetskog posjeda. Istovremeno, znanost za čovjeka tvrdi da je sapiens (mudar, pametan) već 200 000 godina!

Priznati prava, ulogu i dobrobit žene u društvu i Crkvi jest potreba, zahtjev i nužnost. Sa zadovoljstvom to činimo u ovom broju revije, odajući priznanje i zahvalu svim ženama, majkama, profesoricama, kućanicama, spremačicama, liječnicama, pravnicama, doktoricama..., a najčešće su sve to istovremeno. Istaknuli smo u našem narodu nikad zaboravljenu kraljicu Katarinu, koja je svojim životom, radom i političkim djelovanjem ostavila neizbrisiv trag, ne u spomenicima i knjigama, nego u srcima naših običnih i plemenitih ljudi. Danas, kada nas naše političke vođe ne vode, nego se preko naših leđa penju u carstva svojih vlastitih interesa, ona i dalje ostaje svijetli lik preko čijih leđa se običan čovjek popeo u carstvo samopoštovanja, vlastite vrijednosti i prosperiteta. U tom kontekstu predlažem da, kad već u BiH moramo imati trostrukog predsjednika, izaberimo radije tri žene. Nema razloga da ne vjerujemo riječima Margaret Thatcher: Ako želite da u politici nešto bude rečeno, pitajte muškarca; ako hoćete da bude odrađeno, pitajte ženu. Mi još uvijek čekamo da se nešto barem smisleno kaže, a kamoli odradi.

Fra Janko Ćuro, urednik

 

Košarica

0.00 KM

Ukupno artikla: (0) Otvori košaricu
Radioemisije
Franjevačka karizma u Bosni

Na današnji dan

Fra Bono Benić

(Čatići kraj Kaknja, oko 1708. – Sutjeska, 25. III. 1785.). U Sutjesci je stekao osnovnu i srednju izobrazbu. Studij je pohađao u Cremoni u Italiji. U Bosni Srebrenoj obavljao je pastoralne, odgojne, nastavne i upravne službe. Predavao je filozofiju u Šibeniku i Zaostrogu, bio odgojitelj u novicijatu u Sutjesci, deset godina u službi gvardijana u Sutjesci, Fojnici i Kreševu, župnika u Varešu. Službovao je u upravi Bosne Srebrene u svojstvu definitora i kustosa, a u dva maha biran je za provincijala Bosne Srebrene. U rukopisu je ostavio vrijedno djelo koje je u novije vrijeme objavljeno pod naslovom Ljetopis sutješkoga samostana.

Na vrh