RADIOEMISIJE

Ovotjedno izdanje emisije Bosna Srebrena posvetili smo Međunarodnom Danu planeta Zemlje koji se diljem svijeta obilježava svakog 22. travnja. U studiju smo ugostili magistricu Selmu Haračić Berbić sa Šumarskog fakulteta u Sarajevu, s kojom ćemo razgovarati o jednoj zanimljivoj ekološkoj inicijativi pod nazivom Ekološka estetika grada.

 

U ovotjednom izdanju emisije Bosna Srebrena predstavljamo vam najzanimljivije sadržaje iz travanjskog broja revije Svjetlo riječi. Tema broja: Novost Uskrsa za svakoga; Reportaža: Franjevačka klasična gimnazija u Visokom – Svjetionik odgoja i obrazovanja; Razgovor: fra Božo Lujić – Uskrs osvjetljuje život; Riječ obiteljima – Isus neće iznevjeriti; Stopama armenskih kršćana – Katedrala nebeskih anđela; Pogled u dušu – Mobiteli zaborava; O radosti življenja – Uskrs u svakom trenutku; Plehan – Uskrs u mom kraju .... samo su neki od izvrsnih trekstova koje iz mjeseca u mjesec pišu naši suradnici i dopisnici. Uz to poslušajte meditativni tekst Povoji iz pera don Ante Mateljana. 

Sretan Uskrs – Nije ovdje, nego uskrsnu!

Uskrsnuće je neprocjenjivo važna i ozbiljna stvarnost. Prije svega, uskrsnuće podučava kako na Isusovu grobu nije ostao teški kamen mržnje, neuklonjivi kamen nepravedne osude, zastrašujući kamen ništavila i napuštenosti od svih, nego kako je Isusov grob bio otvoren Božjom ljubavlju koja je u konačnici pobijedila mržnju, nepravdu i sve moguće interese koji su se preko Isusove smrti prelamali. Uskrsnuće je u pravome smislu pobjeda i pravde, i dobrote, i ljubavi, i života. Zato je Isusova poruka ona istinska i prava poruka za život u najširem smislu riječi - poruka za sve ljude. U ovotjednoj emisiji ugostili smo fra Božu Lujića, gvardijana Franjevačkog samostana sv. Ilije u Zagrebu i gostujućega profesora na Franjevačkoj teologiji u Sarajevu.
Emisiju vodila i uredila: Anita Tolo

 

Svjetski dan voda podsjeća ne samo na važnost vode nego i senzibilizira javnost, jer prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije 663 milijuna ljudi nemaju pristup pitkoj vodi. Svjetski dan vode je dan kada bi smo trebali razmišljati koliko vode trošimo i da li u zajednici u kojoj živimo, funkcioniraju kvalitetni vodovodni sustavi koje možemo neometano koristiti. Gost ovotjedne emisije je biolog Marinko Dalmatin, predsjednik ekološke udruge Lijepa naša.
Emisiju uredila i vodila: Anita Tolo

 

Gost radijske emisije Bosna Srebrena bio je gospodin Marko P. Đurić iz Srbije, iskren i gorljiv zalagatelj za jedinstvo među kršćanima. Kako ovaj pravnik po struci a teolog po zvanju živi ekumenizam u svojoj sredini i na koje prepreke nailazi u svom zalaganju poslušajte u novoj emisiji Bosna Srebrena. Emisiju uredio i vodio: Danijel Stanić

U kojoj se mjeri poštuje ženino dostojanstvo i prepoznaje i priznaje izvorni društveni doprinos žene, pokazuje stvarni položaj što ga žena ima u društvu i u Crkvi. O tome smo razgovarali s dr. Jadrankom Garmaz, izvanrednom profesoricom na KBF-u Sveučilišta u Splitu. Emisiju vodila i uredila: Anita Tolo

 

U ovotjednoj radijskoj emisiji predstavljamo vam dio sadržaja iz novog broja Svjetla riječi, posvećenog korizmi. Tema broja: Pokajanje – Istina o grijehu (Boris Beck); Franjevačka karizma: Pet korizmi svetog Franje (fra Danijel Nikolić); Reportaža: Franjevci u Tuzli – Istinski prijatelji u teškim vremenima; Razgovor: Anto Ivić, Vitez Reda sv. Silvestra pape – Uvijek kažem: Hvala Bogu; fra Darko Tepert: Tko se treba vratiti?; Tatiana Tajči Cameron: Korizmeni osmijeh ohrabrenja; Fra Mirko Filipović: Košulja tkana referendumom; Dalibor Ballian: Najstarija katedrala na svijetu; fra Danimir Pezer: Sveto trodnevlje – drama u tri čina; o. Zvonko Martić: Narodna nošnja okolice Orašja. Uredila: Rafaela Obučić.

 

U ovotjednom izdanju emisije Bosna Srebrena razgovarali smo s Varaždinskim biskupom i predsjednikom Hrvatskog Caritasa mons. Josipom Mrzljakom. Hrvatski Caritas i ove godine 3. korizmenu nedjelju posvećuje Tjednu solidarnosti i zajedništva s Crkvom i ljudima u BiH. Upravo je to tema naše emisije koju smo posvetili ovoj tradicionalnoj praksi koja traje već dvanaest godina.

Emisiju vodila i uredila: Anita Tolo

 

U svakoj kući danas postoji jedan strani element koji upravlja svima i kome se svi klanjaju. Nitko mu se ne opire, a on širi ideje koje se odgojem ne preporučuju i koje nisu poželjne ni za koga, a kamoli za djecu.
Tema emisije je dječja ovisnost o tehnologiji. Gost u studiju je Snježana Šušnjara, izvanredna profesorica na Odsjeku za pedagogiju, Filozofskog fakulteta u Sarajevu.
Emisiju uredila: Anita Tolo

 

U studiju FMC Svjetlo riječi ugostili smo fra Damira Pavića, tajnika Provincije Bosne Srebrene. Tema o kojoj smo s fra Damirom razgovarali je njegovo putovanje u Rwandu. Kao je uopće došao na ideju da otputuje u Rwandu, poslušajte u ovotjednom izdanju emisije Bosna Srebrena. Emisiju vodila i uredila: Anita Tolo

 

Stranice