RADIOEMISIJE

U novom izdanju emisije Bosna Srebrena prenosimo događaj predstavljanja knjige Zemlja planina Bosna i Hercegovina. Autor knjige je profesor na Šumarskom fakultetu u Sarajevu dr. Dalibor Ballian, a predstavljanje je održano u Franjevačkom studentskom centru u sarajevskom naselju Kovačići. Knjigu su, osim autora, predstavili još: ravnatelj Franjevačkoga medijskog centra Svjetlo riječi fra Janko Ćuro, novinar i ekolog Hajdar Arifagić te profesorica botanike dr. Dubravka Šoljan. Emisiju uredio i vodio: Danijel Stanić.

Emisija Bosna Srebrena: Kad je Isus Krist osnovao svoju Crkvu, uspostavio ju je kao jednu. To jest ustanovio ju je ujedinjenu unutrašnjim neizgubivim vezom jedne vjere, jednoga sakramentalnog bogoštovlja i jednoga apostolskog nasljedstva, koje Kristova Crkva ne može izgubiti jer ju u tomu, u skladu s Isusovom voljom, ni vrata paklena neće nadvladati (usp. Mt 16,18). Tu svoju „jednu” Crkvu Krist je ustanovio također kao jedincatu, to jest ne samo iznutra ujedinjenu vezovima vjere, liturgije i hijerarhije već i brojem samo jednu, te sa željom da ona u svakom trenutku i zauvijek kroz svu povijest bude takva: jedna i jedincata. Sve do svršetka svijeta! Gost u emisiji je mons. Tomo Vukšić, profesor patrologije i ekumenske teologije na Katoličkom bogoslovnom fakultetu u Sarajevu. Emisiju vodila i uredila: Anita Tolo

 

U prvom ovodogodišnjem izdanju emisije Bosna Srebrena poslušajte što se sve nalazi unutar korica novog siječanjskog broja revije Svjetlo riječi, posvećenog temi ekumenizma. Osim dijela sadržaja predstavljamo vam i nove rubrike koje ćete kroz 2018. godinu moći čitati u obiteljskoj reviji. Tema broja: Jedno srce i jedna duša (mons. Tomo Vukšić); Franjevačka karizma: Franjino bratstvo (meštar bogoslova Danijel Rajić); Reportaža: Ima nade u Varešu (fra Slavko Topić); Ženidbeno pravo: Ženidbena privola (fra Šimo Ivelj); Razgovor: Marko P. Đurić – Samo dijalogom do jedinstva (fra Janko Ćuro) ... Emisiju uredila: Rafaela Obučić

U Starom zavjetu Bog se objavljuje čovjeku, ali trajno ostaje skrivenim: „Doista, ti si Bog skriveniˮ (Iz 45,15). U otajstvu Božjega utjelovljenja u Isusu Kristu njegova se skrivenost ne ukida. Štoviše, Bog ostaje i jest još više skriveni Bog.“ Ovim riječima vlč. Ivica Raguž započinje Temu broja u Svjetlu riječi, a u današnjem razgovoru s vlč. Ivicom razmatrat ćemo o razlozima Božje skrivenosti u Isusu Kristu i što ona konkretno znači za našu duhovnost, za slavlje Božića?
Emisiju vodila i uredila: Anita Tolo

 

Vrijeme je adventa, odnosno došašća, kada se kršćani diljem svijeta pripremaju za Božić, blagdan rođenja Isusa Krista. U ovom vremenu pozvani smo na budno iščekivanje i prepoznavanje Boga koji dolazi u naš život. Budnost podrazumijeva otvorenost očiju, a još više srca, duboku svjesnost i nutarnje sabiranje. Na osobit način smo stoga pozvani uroniti dublje u sebe, odstraniti sve što je suvišno, što nas priječi i ometa u traganju za istinskim smislom Božića. Kako to postići u svakodnevici koja je ispunjena brojnim obvezama i užurbanošću, prečesto i bukom i galamom, pitali smo fra Miru Relotu, gvardijana franjevačkog samostana Duha Svetoga u Fojnici. S njim smo razgovarali o pripravi za Božić, franjevačkoj duhovnosti, molitvi, ali i drugim temama.

 

Franjevački medijski centar Svjetlo riječi predstavlja Vam novi broj istoimene obiteljske revije . Prelistajte s nama novi broj Svjetla riječi i otkrijte što se krije u izdanju za Božić 2017. godine. Središnja tema ovoga broja jest Otajstvo Božje malenosti. Uredio: Danijel Stanić

 

Liturgijska godina ili Crkvena godina je period od jedne godine u kojem Crkva slavi pojedine svetkovine. Na samom početku nove liturgijske godine u Katoličkoj Crkvi - na početku Došašća u vremenu priprave za Božić, razgovarali smo s vlč. Ivanom Ivančevićem, župnim vikarom u župi Stup.
Emisiju vodila i uredila: Anita Tolo

 

Emisija Bosna Srebrena: Kada se spomene figura majke u životu svakoga od nas, može se istaknuti činjenica da postoji samo jedna majka. I kao što za svakoga od nas vrijedi - jedna je mama, tako možemo reći i za specifičan Ramski kraj - jedna je Rama! Gost u današnjoj emisiji je fra Andrija Jozić gvardijan i župnik župe Uznesenja Blažene Djevice Marije.
Emisiju uredila: Anita Tolo

 

U ovotjednom izdanju emisije Bosna srebrena razgovarali smo o psiho - socijalnim aspektima identiteta s osvrtom na Bosnu i Hercegovinu, gost emisije je mr. psih. gospđica Belinda Kikić koja radi i djeluje u Akademiji nauka i umjetnosti Bosne i Hercegovine.
Emisiju vodila i uredila: Anita Tolo

 

Ovotjedna emisija posvećena je proslavi Dana Franjevačke teologije i njezina zaštitnika blaženog Ivana Dunsa Škota. Svečana akademija upriličena je osmog studenog na Nedžarićima, gdje je smještena najviša obrazovna institucija Franjevačke provincije Bosne Srebrene. Uz prigodan program i u nazočnosti profesora, prijatelja i suradnika, dodijeljene su diplome ovogodišnjim diplomiranim teolozima te podijeljenje nagrade najuspješnijim studentima.

 

Stranice