Objavljeno:
10. 03. 2018. 10:00
Župnik s potvrdom iz Ureda za izgubljene stvari

U pavlinskoj crkvi sv. Josipa u bavarskomu mjestu Amberg prošle godine dogodilo se nešto nevjerojatno. Svećenik Joachim von Kölichen na oltaru je pronašao nekolicinu koverti u kojima je bilo raspodijeljeno mnoštvo krupnih novčanica, ukupno 21.600 eura.

Ovaj evangelički svećenik odmah je postupio po savjesti. Novac je prijavio u Uredu za izgubljene stvari. Početkom ovoga tjedna postalo je jasno: župna zajednica sv. Pavla smije zadržati novac. Naime, kako javlja radijsko-televizijska kuća Bayerischer Rundfunk, prošao je zakonski rok od šest mjeseci, pa je službeno novac pripao ovoj župi.

Uvečer 22. kolovoza prošle godine župnik je pošao zaključati crkvu i opazio je bijele omotnice na jednomu drvenom oltaru. „Otvorio sam prvu kovertu i vidio zelene novčanice, u drugoj su bile žute i ljubičaste novčanice, dakle novčanice od 200 i 500 eura”, prisjetio se von Kölichen.

Kako nije bilo službenoga darovatelja, novac je bio sumnjivog podrijetla. Ako je u pitanju bio darovatelj, zašto je novac predao u kešu, a nije tražio potvrdu o primitku? Možda je novac bio ukraden. Ni policija nije znala odgovore na ova pitanja. Istrage nisu otkrile nikakav trag novcu.

Kako se u Uredu za izgubljene stvari nitko nije javio, novac je službeno pripao župniku von Kölichen. No on je ponovno postupio kršćanski i nije zadržao novac, nego ga je proslijedio župnoj zajednici. Novac će dobro doći ovoj župi, koja već ima konkretne planove za trošenje pronađenoga novca. Crkva sv. Josipa u kojoj je pronađen novac bit će opremljena modernim razglasom. Osim toga, i druge će crkve koje pripadaju ovoj župi dobiti nove orgulje i nove klupe.

Izvor:
Svjetlo riječi