Objavljeno:
18. 05. 2018. 08:45

Tradicionalne japanske vrijednosti možemo zapravo sažeti u tri riječi – red, rad i disciplinu. I da, svakako tomu dodajmo poštovanje.

Jedna od prvih stvari koja nam padne na pamet kod spomena Japana jest točnost. U zemlji izlazećeg sunca jedna od najvećih grehota je zakasniti, pa makar i par sekundi. Stoga, pravo je pitanje, odakle tolika opsjednutost Japanaca točnošću?
Nedavno se u Japanu dogodio „incident“ vezan uz željeznički promet. Glasnogovornik kompanije rekao je kako za ovo nema opravdanja, ispričao se i obećao kako se slični incidenti neće više ponoviti. 
Pa, što se točno dogodilo u spomenutom incidentu? Vlak je otišao ranije 25 sekundi prije predviđenog vremena. I to je cijeli problem.
Kako je raniji odlazak vlaka postao jedna od vijesti, u središte zbivanja opet je došla poznata japanska točnost. Pa dobro, odakle takva potreba za točnošću? Što se krije iza te želje da sve bude ravno u – sekundu?

Japansko je društvo puno rituala i običaja – od toga da se na završetku poslovnog sastanka partneri naklone jedan drugome pa do toga da nikad putnik ne otvara vrata taksija – jer je jednostavno to posao vozača. Između ostalog, jedan od običaja je i točnost u prometu, pa doslovno možete ravnati sat prema vremenu kad na postaje dolaze i odlaze vlakovi. Ako vlak slučajno zakasni, odmah se pomišlja da je došlo do neke nesreće.
Tradicionalne japanske vrijednosti možemo zapravo sažeti u tri riječi – red, rad i disciplina. I da, svakako tomu dodajmo poštovanje.

Djeca u školama odgajaju se od najranijih dana da poštuju točnost, a mnogi ljudi na posao dolaze dosta ranije, kako bi izbjegli mogućnost kašnjenja. Točnost je i jedan od razloga zašto u Tokiju, koji je jedan od najvećih gradova na svijetu, sve funkcionira po „špagi“. Jednostavno, Japanci su oduvijek naučeni na točnost i poštivanje tuđeg vremena.

Pa iako mislimo da kašnjenje ili raniji odlazak vlaka od 30 sekundi nije strašna stvar, nekad bi se zbilja valjalo ugledati na Japance i pokušati stvari obavljati – na vrijeme.

Izvor:
dnevnik.hr/svjetlo riječi