Objavljeno:
27. 05. 2018. 07:30
Priredila: s. Anica Jozić

Sastojci za biskvit:

•          6 jaja

•          200 g šećera

•          100 g oštrog brašna

•          100 g mljevenih oraha

•          20 g čokolade u prahu

•          5 g kakaa u prahu

•          3 žlice hladne vode

•          1 prašak za pecivo

Sastojci za bijelu kremu:

•          300 ml slatkog vrhnja

•          10 dag šećera

•          1 dl mlijeka

•          2 dag želatina u prahu

•          1 žlica bagremova meda

•          1 žličica arome vanilije

Sastojci za tamnu kremu:

•          10 dag šećera

•          2 dl mlijeka

•          5 g gustina

•          4 žumanjka

•          200 ml slatkog vrhnja

•          200 g čokolade za kuhanje

•          125 g maslaca

Fondan masa za oblaganje torte:

•          100 g bagremovog meda

•          100 g margarina

•          15 g mljevene bijele želatine

•          1000 g šećera u prahu

•          1 žličica ekstrakt vanilije

Priprema biskvita:
Razdvojimo jaja, bjelanjke umutimo u čvrsti snijeg, dodamo šećer, sve izmiješamo da postane gusto, zatim ulijemo žumanjke te umutimo u pjenastu masu. Brašno izmiješamo s praškom za pecivo i lagano dodamo u smjesu, u koju potom dodamo čokoladu u prahu, kakao i hladnu vodu. Sve lagano izmiješamo i jednu polovicu tijesta ulijemo u kalup obložen papirom za pečenje, a drugu pečemo poslije. Tako dobijemo dva biskvita. Pečemo na 180 C 10 – 15 minuta.

Priprema bijele kreme:
U posudu za miksanje ulijemo slatko vrhnje, izmiksamo ga u čvrstu masu. Želatinu potopimo u malo hladne vode, zatim na laganoj vatri zagrijemo da se otopi, a tako i med zagrijemo. Sve sastojke sjedinimo uz miješanje, pripremljenu želatinu, med i aromu vanilije. Dobijemo glatku kremu.

Priprema tamne kreme:
Umutimo žumanjke sa šećerom i dodamo gustin i mlijeko te kuhamo na pari dok ne dobijemo gustu masu. Skinemo s pare i dodamo otopljenu čokoladu. Kad se krema ohladi dodamo umućeni maslac i izmiksano slatko vrhnje. Sve sjedinimo i lagano izmiješamo u glatku masu.

Priprema fondan mase za oblaganje torte:
Želatinu otopimo u hladnoj vodi, zatim zagrijemo na laganoj vatri da se otopi. Med i margarin zagrijemo da se otopi, skinemo s vatre, u to dodajemo pripremljenu želatinu, vaniliju ekstrakt i miješamo dok se želatina ne sjedini s masom. U jednu veću zdjelu istresemo šećer u prahu i tome uz miješanje kuhačom dodajemo pripremljenu masu. Zatim mijesimo kao tijesto rukom sve dok ne dobijemo glatku masu. Pripremljenu masu, još toplu zamotamo u prozirnu foliju i ostavimo da odstoji Masa se može bojati tekućim bojama za domaćinstvo.

Slaganje torte
Stavimo na tanjur jedan biskvit, namažemo čokoladnom kremom, izravnamo i na nju stavimo bijelu kremu, izravnamo i stavimo drugi biskvit te ga namažemo tanko bijelom kremom. Fondan masu razvaljamo i obložimo tortu. Ukrasimo po želji.

Izvor:
Svjetlo riječi