Objavljeno:
29. 06. 2017. 10:45
Piše: s. Anica Jozić

U ovim vrućim ljetnim danima, preporučujemo vam ukusnu i laganu tortu od mladog sira za čiju pripremu ne morate izdvojiti puno vremena, a zasigurno ćete obradovati svoje najbliže. 

Sastojci za biskvit:

•          5 jaja

•          10 dag šećera

•          10 dag oštrog brašna

•          5g praška za pecivo

•          3 žlice hladne vode

Sastojci za kremu:

•          50 dag mladog sira

•          5 dl slatkog vrhnja

•          1 vanilija šećer

•          15 dag šećera

•          20 g mljevene želatine

•          2 dl slatkog mlijeka

Priprema biskvita:

Razdvojimo jaja, žutanjke umutimo sa šećerom, a bjelanjke izmiksamo u čvrsti snijeg. Žutanjcima dodamo brašno, izmiješano s praškom za pecivo, zatim ulijemo tri žlice hladne vode i k tomu lagano dodajemo snijeg od bjelanjaka. Cjelokupnu smjesu sjedinimo i izlijemo u kalup za tortu obloženu papirom za pečenje. Stavimo u pećnicu peći na 180 C od 10 do 15 minuta. Pečenu tortu izvadimo iz kalupa, prerežemo vodoravno i ohladimo.

Priprema kreme:

Želatinu izmiješamo sa pet žlica hladne vode te ostavimo da nabubri. Slatko vrhnje izmiksamo u čvrstu masu. Mladi sir izmiješamo sa šećerom i vanilija šećerom u glatku masu. Želatinu izmiješamo sa slatkim mlijekom i na laganoj vatri zagrijavamo da se želatina rastopi (ne smije prokuhati). U sir izlijemo zagrijanu želatinu uz neprestano miješanje zatim dodajemo slatko vrhnje i lagano sjedinimo masu. Kad je krema gotova još toplu izlijevamo u kalup obložen najlon folijom. Jedan biskvit stavimo na dno kalupa, a drugim pokrijemo kremu. Pripremljenu tortu odložimo u hladnjak da stoji tri sata, zatim sklonimo kalup i stavimo na tanjur te pospemo šećerom u prahu i poslužimo. Po želji ukrasimo voćem. 

Izvor:
Svjetlo riječi