Objavljeno:
20. 07. 2017. 12:15

One istančana gurmanskog ukusa recept sestre Anđelke zasigurno će razveseliti. Riječ je o svinjetini u umaku s povrćem. Odvojite potrebno vrijeme, pripravite ovo slasno jelo i obradujte svoje najmilije. Dobar tek!

Piše: Anđelka Jakovljević

Potrebni sastojci:

60 dag svinjetine od buta ili plećke

1 glavica crvenog luka

1 mlada tikvica

1 manji patlidžan

2 paprike, žuta i crvena

2 češnja bijelog luka

2 žlice izrezanog začinskog bilja

(majčina dušica, origano, celer, peršin...)

1 dl slatkog vrhnja za kuhanje

1 puna žlica gustina

1 mala žličica mljevene paprike

sol, vegeta, papar

PRIPRAVA. Meso izrežite na tanke duguljaste komadiće. Povrće očistite i operite. Luk izrežite na kockice, a sve drugo povrće na rezance. U šerpi ili dubljoj tavi zagrijte mast i najprije pržite kockice luka da porumeni. Izvadite ga na tanjur i stavite na toplo. Na istoj masnoći ispržite povrće sve zajedno. Treba se samo malo smekšati i da ostane čitavo. Povrće izvadite posebno u jednu zdjelu i ostavite sa strane do upotrebe. Na kraju pržite meso sve dok ne porumeni. Kad je gotovo, dodajte u njega isprženi luk, žličicu mljevene paprike i ostale začine pa ga zalijte vodom. Ulijte toliko vode da prekrije meso i neka lagano kuha na peći oko sat vremena. Kad je meso već gotovo, dodajte u njega isprženo povrće i začinsko bilje te dovršite jelo. U slatko vrhnje umutite gustin, dolijte malo vode i izlijte u meso da se umak poguš­ća. Pustite da kuha još oko pet minuta. Po ukusu dodajte još začina ako je potrebno i poslužite uz rižu ili rezance.

Izvor:
Svjetlo riječi