Objavljeno:
27. 07. 2017. 15:00
Piše: s. Anica Jozić

Sastojci za biskvit:

 

  • 6 jaja
  • 20 dag margarina
  • 30 dag mljevenih oraha
  • 25 dag šećera
  • 20 dag oštrog brašna
  • 1 vanilija šećer
  • 1 prašak za pecivo

Krema:

  • 5 jaja
  • 250 g margarina
  • 250 g šećera u prahu
  • 250 g kuhinjske čokolade
  • 1 vanilija šećera

Priprema biskvita:

Razdvojimo jaja, žutanjke i šećer umutimo u pjenastu masu, dodamo omekšani margarin, vaniliju šećer i nastavljamo s miješanjem da masa naraste. Brašno izmiješamo s praškom za pecivo i lagano umiješamo u žutanjke, zatim dodamo mljevene orahe. Bjelanjke umutimo u čvrsti snijeg i lagano izmiješamo sve zajedno. Pečemo u dva dijela. Namažemo kalup margarinom, pospemo brašnom i stavimo ½ tijesta peći na 180 C 10 do 15 minuta, tako i drugu polovicu tijesta pečemo. Oba biskvita ohladimo i prerežemo jedan puta vodoravno s oštrim nožem. Svaki polijemo sokom od svježe naranče i pripremljenom kremom namažemo.

Priprema kreme:

Umutimo jaja sa šećerom, zatim zdjelu stavimo na peć u vodenu kupelj uz neprestano miješanje da se krema kuha na pari sve dok ne postane gusta. Na kraju dodamo vaniliju šećer i čokoladu. Skinemo s peći, miješamo sve dok se krema ne ohladi. Margarin izmiješamo u pjenastu masu i dodajemo žlicu po žlicu u hladnu kremu, tako je ujednačimo dok ne postane glatka.

Slaganje torte:

Pripremljene biskvite ravnomjerno namažemo kremom i slažemo jedan na drugi. Izravnamo tortu i polijemo preljevom. Lagano namažemo sa svih strana. Kad se preljev osuši ukrasimo tortu po želji.

Preljev:

  • 30 dag šećera u prahu
  • 1 bjelanjak
  • 3 žlice soka od limuna

Priprema preljeva:

U zdjelu stavimo šećer u prahu, zatim bjelanjak i lagano kuhačom miješamo, na kraju dodamo limunov sok, žlicu po žlicu uz lagano miješanje i tako miješamo sve dok ne postane gusto za preljev.

Izvor:
Svjetlo riječi