Objavljeno:
04. 10. 2019. 11:30

Pjesma stvorova sv. Franje Asiškoga

Piše: fra Igor Horvat

Kad je 1225. godine na vruće molbe svoje braće koji su bili zabrinuti za njegovo zdravlje napokon pristao da se malo odmori - jer je on i poslije stigmatizacije mislio samo na to kako će drugima koristiti - odabrao je za odmaranje samostan sv. Damjana gdje su onda živjele sv. Klara i njezine sestre. Uz crkvicu je bilo i malo “mjesto” za braću koja su se brinula za sestre. U vrtu je sebi dao napraviti kolibicu od šiblja i granja. U njoj se “odmarao”.

Ja ne znam, ali stari životopisci opisuju prilično obeshrabrujućim načinom taj Svečev “odmor”. Divni su bili časovi Božje utjehe, kad je Franjo u dubokoj molitvi i razmatranju tonnuo u moru Božjih otajstava; Divan je bio i onaj kutić zemaljskog raja gdje se na obronku Subasija, u šumici borova i maslina nalazio sv. Damjan. Ali strašna je bila očinja bolest, koju je Franjo donio s istoka i koja ga je sve više mučila; vrlo su bolne bile i druge njegove tjelesne patnje, a rane su često krvarile. Po noći čopori štakora smetali su ga u snu...

I upravo poslije jedne od tako strašnih noći kada mu se činilo da neće izdržati, kad se u jutro pojavilo sunce sa svojim zrakama i pozlaćivalo Franjinu kolibu, neka sveta radost obuzme njegovu dušu i iz njegova srca provre neka radost i besmrtna pjesma koja će zanositi vjekove.

Toma Čelanski nazivlje ovaj Franjin Hvalospjev: Pjesma Stvorova (2 Čel 161, 213), no Svetac je volio da ga zovu: Pjesma brata Sunca (tal. Cantico di frate Sole). I odsada je vrlo često htio čuti je pjevati. Zamolio je pjesnika, brata Pacifika, koji je nekoć u svijetu bio postigao odlikovanje i naziv “Kralja stihova”, da pjesmi dade napjev, pa da braća idući po svijetu pjevaju tu pjesmu - molitvu.

Ovdje bih želio spomenuti kako mnogi kod nas krivo citiraju pjesmu sv. Franje kao: Pjesma bratu Suncu... Nipošto! Sveti Franjo je tu svoju jedinu na talijanskom jeziku sačuvanu pjesmu spjevao na čast Bogu, pozivajući stvorenja da Ga zajedno s njim slave. A jer je od svih neživih stvorenja najviše ljubio s u n c e - koje nazivlje “messer lo frate sole” tj. gospodin brat sunce - njega prvog i poziva kao predstavnika stvorenja da slavi Gospodina. Tako je i pjesmi dao ime: Pjesma brata Sunca (genitiv, a ne dativ!!).

Pogledajte video:

https://www.youtube.com/watch?v=jhHhkChol6k

 

Izvor:
www.franjevci-split.hr / Svjetlo riječi