Objavljeno:
14. 06. 2017. 10:30

Ovaj recept prilagođen je za svečani blagdanski stol, ali to vas ne sprečava da ga pripravite već danas. Pečena janjetina u tijestu, koju godinama priprema s. Anica Jozić, odličan je izbor za obiteljski ručak. Uslast!

Sastojci:

  • 2 kg janjećeg mesa
  • 100 g maslaca
  • 5 g mediteranskih začina
  • 2 dl ulja
  • 1 žlica soli
  • 1 žličica papra
  • 1 limun

Sastojci za tijesto:

  • 250 g margarina
  • 600 g glatkog brašna
  • 3 dl toplog mlijeka
  • 2 žlice ulja
  • 1 jaje
  • 1 žličica soli
  • 1 žlica šećera
  • 10 g suhog kvasca
  • 1 jaje za namaz tijesta

Priprema:

Brašno izmiješamo sa suhim kvascem, šećerom, solju, uljem, dodamo jaje i toplo mlijeko. Zatim umijesimo tijesto i ostavimo na toplom mjestu da nadođe. Janjeće meso namažemo solju i začinima, polijemo uljem i maslacem. Limun  izrežemo na kolutiće, složimo po mesu te ga dobro zamotamo u papir za pečenje.

Pripremljeno meso stavimo u protvan i pečemo u pećnici na 250 C° oko 1 sat. Pečeno meso malo prohladimo, skinemo papir i pripremamo tijesto. Dignuto tijesto razvaljamo na 1 cm, namažemo ga margarinom i preklopimo u kvadrat, pokrijemo papirom, a za 20 minuta ponovimo postupak.

Zatim za 10 minuta ponovno razvaljamo tijesto na 1 cm te stavimo pečeno meso na tijesto, dobro ga zamotamo, namažemo jajetom, izbockamo vilicom, zatim stavimo u protvan obložen papirom za pečenje i pečemo u pećnici još 50 minuta na 200 C°. Pečeno meso poslužimo sa zelenom salatom, mladim lukom i pitom od špinata. Recept je prilagođen za svečani blagdanski stol.

Izvor:
Svjetlo riječi