Objavljeno:
02. 02. 2018. 12:45
Piše: Anselm Grün

Život sa svojim lomovima krši oklop koji smo oko sebe napravili da se zaštitimo pred svojom dušom. Ako nismo uspješni u svome zvanju, ako nam je zdravlje načeto, ako se naši odnosi s drugima razilaze, ako bračni partner umre prije nas, tada vanjski sustavi osiguranja postaju lomljivi. Osjećamo svoju dušu. Spoznajemo da u svoj vanjskoj lomljivosti ne možemo opstati ako svoju životnu kuću gradimo na izvanjskome. Potrebna nam je duša koja našem životu daje istinski oslonac i u kojoj prepoznajemo svoju neponovljivost, u kojoj otkrivamo svoje istinsko biće. Ako u dubini svoje duše otkrijemo svoje istinsko biće i s njim postanemo jedno, tada u svim vanjskim turbulencijama nalazimo nutarnji oslonac. 

Život nije uvijek samo uspjeh i izvanjska sreća. Gubimo drage ljude. Propuštamo mnoge šanse. Onaj tko ne odžaluje iskustva gubitka u svome životu, taj u nutrini postaje krut. 

Kriza raskida maske prema vani, ali i težnje da se unutra osiguramo. Na taj način dolazimo u dodir sa nutarnjim prostorom u sebi, u kojem Bog u nama stanuje. U tome prostoru struji izvor Duha Svetoga. Krize otvaraju pristup do toga izvora, iz kojeg uvijek možemo crpsti. Taj je izvor nepresušan, jer je božanski. Iz njega nam struji snaga, koja nam je potrebna kako bismo kroz mnoge smrti našega života došli do istinskog života. 

Raskidanje iluzija otvara nas za dublje povjerenje, za povjerenje da gradimo u samom Bogu. 

Ovaj članak izvadak je iz knjige "Biseri mudrosti" autora Anselma Grüna. Knjiga je objavljena u nakladi Franjevačkoga medijskog centra "Svjetlo riječi" i dostupna je u prodaji. Za više informacija posjetite ovu poveznicu. Knjigu naručite pozivom na broj telefona 033-726-200 svakim radnim danom od 8:00 do 16:00 sati.

 

Izvor:
Svjetlo riječi