Objavljeno:
06. 06. 2017. 10:00

Bogoslovski zbor Franjevačke teologije u Sarajevu „Fra Nenad Dujić” osvojio je prvo mjesto u II. Međunarodnom natjecanju zborova „Lege Artis”, koji je protekloga vikenda održan u Tuzli.

Od 1. do 4. lipnja 2017. u Bosanskom kulturnom centru u Tuzli održano je II. Međunarodno natjecanje zborova Lege Artis. U četiri kategorije natjecalo se više od 800 članova zborova iz Bosne i Hercegovine i šire. Prvoga dana održan je svečani koncert tuzlanskoga zbora Lege Artis, kojim je obilježena peta obljetnica njegova postojanja.

Drugoga dana održano je natjecanje za kategoriju dječjih zborova. Prvo mjesto prema glasovima žirija osvojio je zbor Osnovne škole Pohorskog odreda iz Slovenske Bistrice, dok je Grand Prix ovogodišnjeg natjecanja zaslužio dječji zbor Osnovne muzičke i baletske škole Novo Sarajevo iz Sarajeva.

Trećega dana natjecali su se mješoviti zborovi, a prvu nagradu prema glasovima žirija osvojio je komorni zbor Hugo Wolf iz Maribora u Sloveniji. Isti zbor osvojio je i ovogodišnji Grand Prix za ovu kategoriju.

Posljednjega dana natjecanje je obuhvatilo kategoriju muških i ženskih zborova te kategoriju vokalnih ansambla. Među natjecateljima su bili i članovi bogoslovskoga zbora Franjevačke teologije u Sarajevu Fra Nenad Dujić. Za zborove koji su sudjelovali u natjecanju ove kategorije nije održano natpjevavanje za Grand Prix ovoga festivala. Ipak, prema glasovima žirija, prvu nagradu osvojio je zbor Fra Nenad Dujić. Najbolji sastav natjecanja za kategoriju vokalnih ansambla prema žiriju bio je vokalni sastav Res miranda iz Novoga Sada, kojemu je pripao i Grand Prix iste kategorije.

Žirijem ovogodišnjega natjecanja zborova Lege Artis u Tuzli predsjedao je prof. Rešad Arnautović, šef odsjeka za dirigiranje Muzičke akademije u Sarajevu. Natjecanje je održano pod pokroviteljstvom Grada Tuzle i Ministarstva za obrazovanje, nauku, kulturu i sport Vlade Tuzlanskoga Kantona.

Izvor:
Svjetlo riječi