Download

Korizmena meditacija (ožujak 2011)

Kategorija: Dodaci

Tekst preuzet iz knjige Karla Rahnera "Molitve života" Radi se o zadnjih sedam Isusovih riječi: Oče, oprosti im, jer ne znaju što čine!, Zaista, tebi kažem: danas ćeš biti sa mnom u raju!, Ženo, evo ti sina; Sine, evo ti majke!, Bože moj, Bože moj, zašto si me ostavio?, Žedan sam, Svršeno je!, Oče, u ruke tvoje predajem duh svoj!

Download (Veličina datoteke: 876.15 KB)

Fra Matija Divković - Nauk krstjanski, 1611.

Kategorija: Posebni prilozi Svjetla riječi

Posebni prilog Svjetla riječi (siječanj 2011) posvećen "Nauku krstjanskom" (1611) fra Matije Divkovića, prvoj tiskanoj knjizi u Bosni i Hercegovini na narodnom jeziku. Tekstovi: Fra Matija Divković u Gutenbergovoj galaksiji; Divkovićevo stoljeće i kasnije hrvatske dileme; Otac bosanske književnosti, prvi bosanski tipograf; O jeziku i stilu fra Matije Divkovića.

Download (Veličina datoteke: 1.36 MB)

Božićni dodatak (prosinac 2010)

Kategorija: Dodaci

Tekstovi: Što s Božićem danas? - Božićne varijacije; Kako se postaje anđeo; Osiromašeni Božić?; Badnja večer 1943.

Download (Veličina datoteke: 698.61 KB)

Uskrsni dodatak (travanj 2010)

Kategorija: Dodaci

Tekstovi: Isusov Veliki tjedan; Exultet: hvalospjev uskrsnoj svijeći; Uz Veliki petak; O, zaista blažene noći!; Uskrsni običaji katolika u BiH.

Download (Veličina datoteke: 1.51 MB)

Bosanski franjevci

Kategorija: Posebni prilozi Svjetla riječi

Posebni prilog Svjetla riječi (siječanj 2010) posvećen bosanskim franjevcima u kontekstu života, vjere i kulture. Tekstovi: Život i politika u graničnoj situaciji; Katolicitet bosanskih franjevaca: provizorij ili odluka?; Proizvodnja kulture iz zauzetosti za život.

Download (Veličina datoteke: 586.61 KB)

Božićni dodatak (prosinac 2009)

Kategorija: Dodaci

Tekstovi: Duh kršćanstva; Hrvatska božićna mapa 2009.; Božićni običaji u okolici Orašja.

Ne postoji tražena datoteka

Franjo Asiški

Kategorija: Posebni prilozi Svjetla riječi

Posebni prilog Svjetla riječi (srpanj/kolovoz 2009) posvećen sv. Franji Asiškom i 800. obljetnici Franjevačkoga reda. Tekstovi: Izazov Franje Asiškog; Od prosječnosti do uzora; Alternativa? Franjo iz Asiza; Franjo – čovjek za naše vrijeme.

Ne postoji tražena datoteka

Povijest u udžbenicima - Povijest pripada i drugima

Kategorija: Posebni prilozi Svjetla riječi

Posebni prilog Svjetla riječi (siječanj 2009) posvećen manipulacijama, prisvajanju i selektivnom tumačenju povijesti u školskim udžbenicima. Tekstovi: Kako smo učili povijest; Međunacionalni konflikti i školski udžbenici; Udžbenici povijesti u funkciji pomirenja?; Udžbenici selektivnog pamćenja.

Download (Veličina datoteke: 1.17 MB)

Božićni dodatak (prosinac 2008)

Kategorija: Dodaci

Tekstovi: Moji Božići; Isus i drukčiji Bog; Moj Bog ne fascinira; Tajna svetog Nikole; Božićni običaji u Rami.

Download (Veličina datoteke: 895.85 KB)

Ubijeni i nestali Hrvati Bosne i Hercegovine 1991-1995

Kategorija: Posebni brojevi Svjetla riječi

Posebni broj Svjetla riječi (kolovoz 2008). U suradnji s Istraživačko dokumentacionim centrom (IDC) iz Sarajeva koji je ustupio podatke, Svjetlo riječi u ovom posebnom broju objavljuje imena ubijenih i nestalih Hrvata Bosne i Hercegovine u razdoblju od 1991. do 1995.

Download (Veličina datoteke: 1.31 MB)

Košarica

0.00 KM

Ukupno artikla: (0) Otvori košaricu
Radioemisije
Ekološko obraćenje - Naš odgovor na Božji dar

Najave

  • Ne postoji nijedna najava!

Na današnji dan

Fra Lovro Šitović

(Ljubuški, 1682. – Šibenik 26. II. 1729). Rođen je u muslimanskoj obitelji i bilo mu je ime Hasan. U vrijeme austrijsko-turskoga rata (1690) njegova je oca, ljubuškog kapetana, zarobio je harambaša Šimun Talajić, a ovaj je ostavio sina kao jamstvo dok on ne skupi otkupninu za sebe. Odveo je sina nakon što je isplatio otkupninu. Međutim, dječak je pobjegao nazad. Talajić ga je dao na školsko podučavanje franjevcima, u 17. godini su ga krstili kao Stjepana. Ušao je u franjevački red i uzeo ime fra Lovro. Studirao je u Italiji filozofiju i teologiju. Potom je predavao filozofiju u Makarskoj, a od 1715. teologiju u Šibeniku i Splitu. Objavio je latinsku gramatiku 1713, te Pisnu (Pismu) od pakla 1727.


Fra Josip Markušić

(Čepak kraj Kotor Varoša, 23. I. 1880, – Jajce, 26. II. 1968). Studirao je teologiju u Kraljevoj Sutjesci i Budimpešti. Svećenički red primio je 1904. Službovao je kao profesor u Visokom. Bio je župnik u Kotor Varošu, gvardijan u Jajcu, u samostanu Sv. Ante u Sarajevu i u Beogradu. Uz službe definitora i kustosa, triput je biran za provincijala Bosne Srebrene. Jedan je od najznačajnijih franjevaca XX. stoljeća. Pisao je priloge o općoj, kulturnoj i crkvenoj prošlosti na ovim prostorima. Napisao je i zbirku pjesama. Objavio je: Kmetovsko pitanje u Bosni i Hercegovini, Krvavi behari, Život i rad Ivana Frane Jukića i dr.


Na vrh