SADRŽAJ REVIJE
Objavljeno: 31. 01. 2020. 10:22

Naš je narod plemenit i vrijedan, te je kao takav prihvaćen i iznimno cijenjen u njemačkom društvu. Dok je novac i materijalna egzistencija prilično važna u životu, briga o tome što činimo od tog istoga života je daleko važnija, a budemo li je gradili s vjerom u Boga, bez obzira što smo kilometrima daleko od rodnoga ognjišta, zasigurno će sav naš rad biti blagoslovljen.

Piše:
Nikolina Marčić

Površinom jedan od najvećih, po broju stanovnika treći po redu grad u Njemačkoj nakon Berlina i Hamburga, slovi za jedno od najvažnijih gospodarskih, prometnih i kulturnih središta države, a uz to je i glavni grad savezne pokrajine Bavarske koji leži na rijeci Isar. K tomu, u njemu se nalazi i najveća Hrvatska katolička misija na svijetu – München, grad i misija koje smo osobno posjetili i u koje vas reportažno vodimo na sljedećim stranicama revije.

Prije dvije godine Hrvatska katolička misija u Münchenu proslavila je 70. obljetnicu postojanja. Naime, 1948. godine, kada je službeno osnovana, započelo je redovito služenje euharistijskoga slavlja na hrvatskom jeziku u Domu za starije osobe Vincentinum smještenom u užem središtu grada. Od tada je započeo i redoviti pastoralni rad s prognanim i iseljenim Hrvatima koji su svoje utočište i prebivalište nakon Drugoga svjetskoga rata pronašli u Münchenu. Pastoralni rad s našim ljudima započeo je svećenik Krčke biskupije vlč. Ivo Vitezić već 1946. godine, a njega je naslijedio vlč. Stjepan Kukolja, svećenik Zagrebačke nadbiskupije. Potom je na službu stupio fra Dominik Šušnjara, član Splitske franjevačke provincije Presvetoga Otkupitelja koji je, kao voditelj misije od 1951. do 1983. godine, ostavio neizbrisivi trag među iseljenim Hrvatima koji se okupljaju u ovoj misiji. Inače, ona je 2013. godine preimenovana u Hrvatsku katoličku župu München u Bavarskom pastoralnom području i u okviru nadbiskupije München i Freising. Sustavni pastoral u ovoj župi i danas vode svećenici franjevci Splitske franjevačke provincije Presvetoga Otkupitelja na čelu sa župnikom fra Petrom Klapežom koji je ovu službu preuzeo u rujnu prošle godine od dotadašnjega voditelja fra Borisa Čarića nakon što je bio gvardijan i upravitelj svetišta Gospe Sinjske. Uz fra Petra, za dobrobit Crkve i hrvatskoga naroda u ovom dijelu Bavarije pastoralno se brinu i dušobrižnici župe: fra Marinko Vukman, fra Jozo Župić, fra Krešo Ante Samardžić, fra Filip Mimica i fra Petar Komljenović.

Osim svećenika koji se duhovno brinu za povjereno im stado, ukazala se potreba za angažiranjem časnih sestara u katehizaciji, ali i vođenju crkvenoga pjevanja pa su tako u misiji, zauzimanjem fra Dominika Šušnjare, kao pastoralne suradnice od 1965. do 1974. godine djelovale Školske sestre franjevke Krista Kralja provincije Presvetoga Srca Isusova iz Splita, a od listopada 1974. godine pa sve do danas sestre Družbe sestara franjevki od Bezgrješne iz Šibenika. Danas ovu službu vrše: s. Nikolina Bilić, s. Marija Periša i s. Viktorija Vukančić, a tu je i pastoralna suradnica Anamarija Andrijević te tajnica Marija Šibenik.

Različita polja djelovanja

Glavno središte duhovnoga života i djelovanja župe jest okupljanje na nedjeljnom misnom slavlju, a u ovoj župi nedjeljom se slavi deset svetih misa – šest u samom Münchenu u župnoj kapeli bl. Alojzija Stepinca, u crkvama sv. Mihaela, sv. Gabrijela, Blažene Djevice Marije Pomoćnice i sv. Pavla te četiri mise u Geretsriedu, Ebersbergu, Pingu i Emmeringu.

U München smo stigli na samom početku adventa kada sve oko nas diše nekom posebnom toplinom i radošću iščekivanja Božića što se odmah na prvi susret sa župnom zajednicom dalo osjetiti i prepoznati. Takvu radost i volju franjevci nastoje kontinuirano održati među našim iseljenicima u bavarskoj metropoli i na širem području želeći očuvati naš vjerski i nacionalni identitet pa su tako u župi djelatne različite skupine i organizacije koje okupljaju vjernike krenuvši od onih najmlađih sve do onih najstarijih. (...)


Cijeli tekst pročitajte u tiskanom izdanju Svjetla riječi.
Ako još uvijek niste naš pretplatnik, pretplatiti se možete ovdje ili nas za više informacija kontaktirajte na 033 726 200 i [email protected]