Što roditelji trebaju činiti

Objavljeno: 02.04.2017. u 11:13Kategorija: Obitelj

Kad se radi o alkoholu i upotrebi droge, u obitelji trebaju biti uspostavljena stroga pravila kako bi se zaštitila dobrobit djeteta; ipak, postavljanje pravila samo je pola posla

Priredio: Zdravko Kujundžija

Današnja široka rasprostranjenost alkohola i drugih droga vrši velik pritisak na našu djecu, obitelji i društvo. Ranije generacije, a današnji roditelji, nisu bile toliko izložene ovim napastima. Zato mnogima od nas treba pomoć u borbi sa zastrašujućom prijetnjom po zdravlje njihove djece i njihove dobrobiti. Nasreću, liječnici i znanstvenici su pomogli da učinimo određeni pomak u borbi protiv nekih droga. Danas znamo što možemo učiniti da se spriječi upotreba droge od strane mladih.

Kao roditelji, napredak u sprečavanju korištenja droga možemo primijeniti u vlastitoj obitelji ako imamo jake i zdrave veze sa svojom djecom, ako ih učimo razlici između dobra i zla, ako postavljamo i tražimo obdržavanje određenih načina ponašanja, ako upoznajemo djecu s posljedicama korištenja alkohola i drugih droga, i ako znamo stvarno i pažljivo saslušati svoju djecu.

Učenje vrednotama

Svaka obitelj ima svoja očekivanja u pogledu ponašanja koja su određena standardima i principima. Ovo su vrijednosti. Djeca koja odluče da ne konzumiraju alkohol i druge droge često ovu odluku donesu jer imaju stroga uvjerenja protiv korištenja ovih supstanci – uvjerenja koja su utemeljena na vrijednosnom sustavu. Društvene, obiteljske i vjerske vrijednosti daju mladima razlog da kažu NE drogama i pomažu im da se te odluke pridržavaju.

Evo nekoliko načina kako učiniti jasnima vrednote vaše obitelji:

-          Razgovarajte o vrednotama otvoreno. Govorite o tome zašto su vrednote poput poštenja, samopoštovanja i odgovornosti važne i kako one pomažu djeci da donesu prave odluke. Učite djecu kako da svaku odluku grade na prijašnjim odlukama. Jedna prava odluka čini svaku slijedeću lakšom.

-          Prepoznajte kako vaši postupci utječu na razvoj vrednota kod djeteta. Jednostavno rečeno, djeca kopiraju ponašanje roditelja. Djeca čiji roditelji puše, na primjer, vjerojatno će i sama postati pušači. Preispitajte svoje korištenje duhana i alkohola. Uzmite u obzir kako vaši stavovi i postupci mogu oblikovati izbor vašeg djeteta o tome hoće li koristiti alkohol i druge droge.

Ovo ne znači da - ukoliko imate naviku da uz večeru popijete čašu vina ili povremeno popijete pivo -  to morate prestati. Djeca razumiju i prihvaćaju to da postoje razlike između toga što je dopušteno odraslima a što djeci. Pridržavajte se te razlike. Ne dozvolite djeci da budu uključena u vaše konzumiranje pića i ne dozvolite im da ga probaju.

-          Prepoznajte razliku između vaših riječi i djela. Upamtite da djeca brzo osjete ako roditelji šalju signale svojim postupcima da je uredu izbjegavati neprijatne dužnosti ili biti nepošten. Govoriti djetetu da kaže da niste kod kuće jer je netko telefonirao u nezgodno vrijeme na neki način uči vaše dijete da je u redu biti nepošten.

-          Budite sigurni da vaše dijete razumije obiteljske vrednote. Roditelji pretpostavljaju, ponekad pogrešno, da su djeca upila vrijednosti čak i ako se o njima rijetko ili nikada nije raspravljalo. Možete testirati dječje razumijevanje govoreći o nekim uobičajenim situacijama uz večeru. Na primjer: Što bi ti uradio kada bi osobi koja stoji ispred tebe u redu za kino ispala jedna marka?

Postavljanje pravila

Kao roditelji odgovorni smo za uspostavljanje pravila koja naša djeca slijede. Kad se radi o alkoholu i upotrebi droge, trebaju biti uspostavljena stroga pravila kako bi se zaštitila dobrobit djeteta. Postavljanje pravila samo je pola posla; moramo biti spremni uključiti i kazne kad se pravila prekrše.

-          Budite precizni. Objasnite razloge za pravila. Recite djetetu koja su pravila i kakvo se ponašanje očekuje. Razgovarajte o posljedicama kršenja pravila: koja će biti kazna, kako će se izvesti, koliko će trajati i što se želi postići.

-          Budite ustrajni. Razjasnite vašem djetetu da pravilo "nema alkohola i droga!" vrijedi uvijek – u kući, kod prijatelja, bilo gdje da se nalazi.

-          Budite razumni. Izbjegavajte nerealne prijetnje kao: Otac će te ubiti kada dođe kući! Umjesto toga, reagirajte mirno i izvršite kaznu koju dijete očekuje za prekršaj pravila.

Upoznavanje činjenica

Kao roditelji moramo znati nešto o alkoholu i drogama da bismo mogli djeci pružiti pravu i točnu informaciju. Ako raspolažemo znanjem o drogama, prepoznajemo posljedice koje ostavljaju na mozak i tijelo te simptome upotrebe, možemo razborito razgovarati s djecom o ovome. Dobro informirani roditelji bolje prepoznaju ako dijete pokazuje simptome vezane za zloupotrebu alkohola ili droga.

U najmanju ruku trebali biste:

-          Poznavati različite vrste droga i alkohola koje su najčešće u upotrebi, kao i opasnosti povezane sa svakom.

-          Biti u mogućnosti da prepoznate simptome povezane sa svakom drogom.

-          Upoznati se sa uličnim imenima droga.

-          Znati kako droga izgleda.

-          Znati koji su znaci upotrebe alkohola i droga te podići uzbunu na svaku promjenu u ponašanju i pojavi djeteta.

-          Znati kako odmah dobiti pomoć ukoliko sumnjate da vaše dijete koristi alkohol i droge.

Razgovarajte! Saslušajte!

Mnogi roditelji oklijevaju da razgovaraju o upotrebi alkohola i droga s djetetom. Neki od nas vjeruju da njihova djeca neće biti uvučena u te opasne stvari. Drugi odgađaju razgovarati jer ne znaju što i kako reći, a neki se plaše da sami ne bi stavili ideje o drogama u dječju glavu.

Ne čekajte s razgovorom sve do trenutka kad primijetiti da vaše dijete ima problem. Mnogi mladi ljudi u programima odvikavanja kažu da su koristili alkohol i druge droge bar dvije godine prije nego što su to roditelji primijetili. Počnite ranije govoriti o alkoholu i drugim drogama, a liniju komunikacije držite otvorenom.

Ne plašite se priznati da nemate sve odgovore. Neka vaše dijete zna da ste zabrinuti i da zajedno možete raditi na tome da pronađete odgovore.

Evo nekoliko osnovnih savjeta za poboljšanje sposobnosti da razgovarate s djecom o alkoholu i drogama:

-          Budite dobar slušatelj. Pobrinite se da se vaše dijete osjeća ugodno iznoseći vam probleme ili pitanja. Slušajte pažljivo što vam dijete govori. Ne pokušavajte gnjevno prekinuti ono što vam govori. Ako je potrebno izađite na pet minuta da se smirite prije nego što nastavite. Obratite pažnju i na ono što vam dijete prešućuje. Ako vam dijete ne govori da ima problem, preuzmite inicijativu i pitajte što se događa u školi i na drugim mjestima. Razgovarajte i o osjetljivim stvarima. Mladi trebaju znati da se mogu osloniti na roditelje kako bi dobili informaciju o stvarima koje ih zanimaju. Ako dijete želi razgovarati o nečemu u vrijeme kada mu ne možete posvetiti punu pažnju, obavezno mu objasnite zašto tada ne možete i odgodite razgovor za kasnije.

-          Dajte dovoljno pohvala. Ohrabrite stvari koje vaše dijete dobro radi umjesto da se fokusirate samo na ono što je loše. Kada je roditelj skloniji da hvali nego kritizira, djeca se nauče osjećati dobro i razvijaju samopoštovanje i vjeru u svoje odluke.

-          Dajte jasnu poruku. Kada govorite o upotrebi alkohola i droga dajte djetetu jasnu poruku da je to zabranjeno. Na primjer: U našoj obitelji nema upotrebe droga; djeci nije dozvoljeno da piju.

-          Budite primjer za dobro ponašanje. Djeca uče iz vaših primjera isto koliko iz onog što ih učite. Pobrinite se da vaši postupci odražavaju standarde poštenja, cjelovitosti i fer–igre koje očekujete od djeteta.

Izvor: Svjetlo riječi

Komentari na članak Ukupno ()

NAPOMENA: Svi komentari i postovi su djelo i mišljenje njihovih autora, a ne web portala Svjetlorijeci.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Svjetlorijeci.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja.

Košarica

0.00 KM

Ukupno artikla: (0) Otvori košaricu
Radioemisije
Sretan Uskrs

Na današnji dan

Fra Jeronim (Ivan) Mihaljević

(Golinjevo kraj Livna, 20. VI. 1835. – 26. IV. 1894.). Vršio je službu župnika u Suhom Polju (1890.-1894.) gdje je opremljen svetim sakramentima i umro od velike vrućice. Pokopan je u groblju sela Osmanlije suhopoljske župe. Fra Miroslav Džaja ističe da mu svijet hodočasti na grob i moli njegov zagovor, što znači da je umro na glasu svetosti.

Na vrh