Zov i Zvanje

Objavljeno: 18.03.2017. u 10:00Kategorija: Duhovne stranice

Želimo da Božji glas bude jasan, a on to nije. On našim osjetilima ne može biti jasan ni lako razumljiv. Ali, on je dubok. To je dubok, nježan i neobjašnjiv glas. On je duboka zabrinutost na dnu našega bića, ondje gdje duša ima svoj korijen. To je glas u noći. Zvanje znači zov i glas u noći.

Jedan glas zove i zove. Čuje se nešto ali se ne vidi ništa. Mi ga želimo jasna kao dan, a on je dubok kao noć. On je dubok i jasan, ali nejasno jasan kao röntgenske zrake. I on prodire do kostiju.

Zov je nezadovoljstvo, skidanje čari sa svih stvari. On se ne događa riječima, nego djelima, okolnostima, stvarnošću. On nije površinski i čini nam se nejasnim zato što se mi krećemo samo na površini samih sebe, gdje se čovjek riječima može sporazumjeti. Ali, zov je dubok zato što Bog stanuje na dnu našega bića. A njegov glas je – šutnja.

Božji zov – zvanje – dvostruk je ili višestruk. Bog nas zove : "Dođi i slijedi me!" To je prispjeće i dalje koračanje, nalaženje i dalje traženje. Sveti Grgur Niški kaže: "Boga naći znači neprestano ga tražiti." Božji je zov ustrajan zov koji nas privlači u nepoznato, u avanturu, u noć i u osamljenost. To je neprestani zov da se ide dalje i dalje. Budući da je Bog dinamičan a ne statičan (kao što je i njegovo stvorenje dinamično), stići do njega znači neprestance dalje koračati. Biti pozvan od Boga znači biti pozvan na istraživanje, to je poziv na avanturu.

Božji zov je kao glas jedne ptice u noći, koja zove i mami. A druga jedna ptica odgovara iz daljine. Ona se približava, a prva leti dalje, neprestano pozivajući i mameći. Druga ptica dolazi još bliže, ali se prva već čuje iz velike daljine. Na koncu se glas druge ptice također čuje iz velike daljine. I oba se glasa gube u noći.

 

Ernesto Cardenal

Izvor: Svjetlo riječi

Komentari na članak Ukupno ()

NAPOMENA: Svi komentari i postovi su djelo i mišljenje njihovih autora, a ne web portala Svjetlorijeci.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Svjetlorijeci.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja.

Košarica

0.00 KM

Ukupno artikla: (0) Otvori košaricu
Radioemisije
Sretan Uskrs

Na današnji dan

Fra Jeronim (Ivan) Mihaljević

(Golinjevo kraj Livna, 20. VI. 1835. – 26. IV. 1894.). Vršio je službu župnika u Suhom Polju (1890.-1894.) gdje je opremljen svetim sakramentima i umro od velike vrućice. Pokopan je u groblju sela Osmanlije suhopoljske župe. Fra Miroslav Džaja ističe da mu svijet hodočasti na grob i moli njegov zagovor, što znači da je umro na glasu svetosti.

Na vrh