S. Kata Karadža - Odgoj je temelj našeg poslanja

Objavljeno: 17.03.2017. u 10:43 | Autor: Svjetlo riječi | Kategorija: Razgovor

„Živjeti zajedništvo, ustrajati u vjernosti, čitati znakove vremena i odgovarati na potrebe Crkve u našemu vremenu baština je koja nas danas nadahnjuje i obvezuje.”

Razgovarao: fra Janko Ćuro

Sestra Kata Karadža rođena je 10. srpnja 1970. godine u Bulićima kod Jajca. Redovnički hod u zajednici Školskih sestara franjevki Krista Kralja Bosansko-hrvatske provincije Prečistog Srca Marijina započinje 1988. godine u Bugojnu. U Zagrebu je primljena u postulaturu 1989., a u novicijat 1990. godine u Kloštru Ivaniću. Prve zavjete položila je 1991. u Podhumu, doživotne 1996. u Ljubunčiću kod Livna.

Dvije godine poslije stekla je diplomu licencijata odgojnih znanosti sa specijalizacijom Pastoral mladih i katehetika na Fakultetu odgojnih znanosti Papinskog sveučilišta Salesiana u Rimu. Na njujorškom Sveučilištu Sv. Bonaventure završila je postdiplomski studij iz franjevačke duhovnosti i 2007. stekla akademski stupanj magistrice humanističkih znanosti. Službu zamjenice provincijske predostojnice i prve savjetnice te tajnice Provincije obnašala je od 2009. do 2015. godine.

Na redovitom provincijskom Kapitulu 2015. godine izabrana je za provincijsku predstojnicu. Za dopredsjednicu Konferencije viših redovničkih poglavara i poglavarica Bosne i Hercegovine izabrana je u ožujku 2016., a u svibnju iste godine za predsjednicu Vijeća franjevačkih zajednica u Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini.

U travnju ove godine obilježavate 75. obljetnicu utemeljenja Provincije, za koju se pripremate kroz tri godine. Svaka od njih ima posebno značenje i poruku?

Koliko god je 75. obljetnica možda i mala obljetnica, promatrana u kontekstu šire povijesti Crkve, spomenute godine dosežu gotovo jedan ljudski vijek. To je vijek naše Provincije koji je protkan životima i nesebičnim služenjem sestara naše Provincije koje su dale snažan pečat svem vremenu.

Željele smo dijamantni jubilej Provincije obilježiti intenzivnijom duhovnom pripravom i zato sam pozvala sestre na življenje Jubilejskog trogodišta (2016. – 2018.). Htjela sam da to bude vrijeme zahvale za mnogobrojna dobročinstva koja smo primile. U svakoj godini jubilejskog slavlja nakana nam je otkrivati i duhom snažnije pronicati otajstvo Božjeg djelovanja i njegove prisutnosti u životu Provincije.

Konkretno, 2016. je bila godina sjećanja, oprosta i molitve u franjevačkom duhu zajedništva i jednostavnosti, nadahnuta biblijskim izričajem „Sjećaj se svega puta kojim te Jahve, Bog tvoj, vodio” (Pnz 8,2). Bila je to prigoda da se prisjetimo početaka i prvih sestara koje su po Božjem nadahnuću došle iz Maribora u Bosnu. U njihovu dolasku i svemu što su prihvaćale dolaskom u nepoznato prepoznajemo veliko pouzdanje u Boga. Taj pogled unatrag, u vlastitu prošlost, zadužuje nas na smjeli i odvažni nastavak u našim teškim vremenima, u našem današnjem trenutku.

Jubilejska 2017. godina nadahnuta je usklikom „Slavim te, Oče, Gospodaru neba i zemlje” (Lk 10, 21b). Kao znak Božje providnosti o ovoj obljetnici doživljavamo blagoslov i useljenje u novo provincijsko sjedište u Sarajevu te u obnovljenu kuću na Rupnovcu u Fojnici, kao i predstavljanje naše prve pisane povijesti Provincije.

Sljedeću 2018. godine želimo posebno živjeti u znaku zahvalnosti. U toj godini imamo u planu hodočastiti na franjevačke izvore, na izvore Družbe i Provincije, na kojima se želimo osvježiti i osnažiti za nove iskorake. Krist je naš Put, Istina i Život i njemu služimo kada služimo i najmanjem životu, a danas – kao i u počecima naše Provincije – puno je najmanjih života.

Središnja proslava je već pred vratima, točnije 29. travnja. Što sestre pripremaju uoči i na sam dan proslave? Hoće li biti još nekih slavlja tijekom ove godine?

Proslavu jubileja i blagoslov novoizgrađenog provincijskog sjedišta odredile smo na sam Dan utemeljenja Provincije. Euharistijsko slavlje, posvetu kapele i blagoslov provincijskog sjedišta predslavit će nadbiskup metropolit vrhbosanski Vinko kardinal Puljić. Ovom će događaju prethoditi zborovanje sestara i predstavljanje prve pisane povijesti Provincije na uskrsni ponedjeljak, 17. travnja.

Zborovanje sestara započet ćemo u Visokom euharistijskim slavljem koje će predslaviti fra Jozo Marinčić, provincijal Franjevačke provincije Svetog Križa Bosne Srebrene. Odabrale smo Visoko, budući da je ono bilo prvo provincijsko sjedište i mjesto iz kojeg se razvijala naša Provincija. Poslijepodne ćemo zajedno poći u Sarajevo, u novo provincijsko sjedište, gdje će biti predstavljanje knjige o povijesti Provincije.

Osim toga, blagoslovit ćemo obnovljenu kuću i kapelu na Rupnovcu u Fojnici i to na blagdan Gospe od anđela 2. kolovoza, kada će euharistijsko slavlje predslaviti apostolski nuncij u Bosni i Hercegovini mons. Luigi Pezzuto. Uz ove događaje raduju nas također i druga provincijska slavlja i obljetnice koje će se tijekom godine utkati u radosni jubilej. 

(...)


Cijeli tekst iz rubrike Razgovor pročitajte u tiskanom izdanju Svjetla riječi.

Ako još uvijek niste naš preplatnik, pretplatiti se možete ovdje ili nas za više informacija kontaktirajte na 033 726 200 i pretplata@svjetlorijeci.

Izvor: Svjetlo riječi

Komentari na članak Ukupno ()

NAPOMENA: Svi komentari i postovi su djelo i mišljenje njihovih autora, a ne web portala Svjetlorijeci.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Svjetlorijeci.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja.

Košarica

0.00 KM

Ukupno artikla: (0) Otvori košaricu
Radioemisije
Sretan Uskrs

Na današnji dan

Fra Jeronim (Ivan) Mihaljević

(Golinjevo kraj Livna, 20. VI. 1835. – 26. IV. 1894.). Vršio je službu župnika u Suhom Polju (1890.-1894.) gdje je opremljen svetim sakramentima i umro od velike vrućice. Pokopan je u groblju sela Osmanlije suhopoljske župe. Fra Miroslav Džaja ističe da mu svijet hodočasti na grob i moli njegov zagovor, što znači da je umro na glasu svetosti.

Na vrh