Baklja Duha Svetoga - Sv. Ivana Arška

Objavljeno: 15.03.2017. u 10:13Kategorija: Misli i zapažanja

U današnje vrijeme filmska industrija za uzor ženi nameće likove koji prikazuju ženu prkosnu, otresitu, muškobanjastu, ratnički raspoloženu i liberalnu, pri tome odbacujući stereotip žene koja je pozvana biti uzorita supruga, majka, moliteljica i Božja suradnica.

Piše: Fra Damir Pavić

U današnje vrijeme kada filmska industrija za uzor ženi nameće likove koji prikazuju ženu prkosnu, otresitu, muškobanjastu, ratnički raspoloženu i liberalnu, pri tome odbacujući stereotip žene koja je pozvana biti uzorita supruga, majka, moliteljica i Božja suradnica, neizmjerno se veselim progovoriti o jednoj istinskoj ženi, koja je utjelovljenje kako neustrašivosti i odlučnosti tako i neizmjerne vjere, poniznosti i poslušnosti Božjoj volji.

No, moram priznati, nikada mi nije bilo teže u nekoliko redaka opisati takvu veličinu kao što je sv. Ivana Arška. Ličnost oko koje su se uvijek lomila koplja. Mnogi su je prisvajali i na svoj način i za svoje potrebe tumačili njezin život. Za jedne je buntovnica protiv Crkve, hijerarhije, politike, društva i svijeta u kojem dominiraju muškarci i uhodani klišeji o ženi kao manje vrijednom biću. Među takvima su i glasovi koji se dižu iz militantnog LGBT tabora i foruma modernih vještica koji u Ivani Arškoj vide preteču vlastitih nastranosti i bezbožnih praksi. Onima, pak, koji u njezinom životu vide prst Božji istinska je heroina i svetica, ona koja je doživjela vrhunac prave slobode: posve svoja, ali u svemu poslušna Božjem glasu. Ne samo dok je živjela, nego i dok je umirala!

Otkuda snaga sedamnaestogodišnjoj seoskoj djevojci da stane na čelo jedne vojske i poput najiskusnijeg vojskovođe niže uspjeh za uspjehom, oslobađajući svoju zemlju od tuđinske vlasti te postajući jedna od najvećih političkih figura u povijesti Francuske i čitave Europe? Ostavljajući po strani stoljećima pripovijedane priče o njoj, koje često nisu imale veze sa stvarnošću, treba odgovoriti na pitanje: tko je zapravo bila Ivana Arška? Pokušat ću sažeti u nekoliko rečenica.

Ivana je od početka svoga poslanja slušala glasove neba. Do konca je ustrajala tvrdeći kako su joj se ukazali sv. Mihael, arkanđeo, sv. Katarina i sv. Margareta, dvije kršćanske mučenice, te joj pomogli ispuniti svoje poslanje na zemlji. Kada je na sudskom procesu prije smrti bila uvjeravana da ti glasovi ne dolaze od Boga ostala je nepokolebljiva.

(...)


Cijeli tekst iz rubrike Politički sveci i reformatori pročitajte u tiskanom izdanju Svjetla riječi.

Ako još uvijek niste naš preplatnik, pretplatiti se možete ovdje ili nas za više informacija kontaktirajte na 033 726 200 i pretplata@svjetlorijeci.

Izvor: Svjetlo riječi

Komentari na članak Ukupno ()

NAPOMENA: Svi komentari i postovi su djelo i mišljenje njihovih autora, a ne web portala Svjetlorijeci.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Svjetlorijeci.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja.

Košarica

0.00 KM

Ukupno artikla: (0) Otvori košaricu
Radioemisije
Franjevačka karizma u Bosni

Na današnji dan

Fra Bono Benić

(Čatići kraj Kaknja, oko 1708. – Sutjeska, 25. III. 1785.). U Sutjesci je stekao osnovnu i srednju izobrazbu. Studij je pohađao u Cremoni u Italiji. U Bosni Srebrenoj obavljao je pastoralne, odgojne, nastavne i upravne službe. Predavao je filozofiju u Šibeniku i Zaostrogu, bio odgojitelj u novicijatu u Sutjesci, deset godina u službi gvardijana u Sutjesci, Fojnici i Kreševu, župnika u Varešu. Službovao je u upravi Bosne Srebrene u svojstvu definitora i kustosa, a u dva maha biran je za provincijala Bosne Srebrene. U rukopisu je ostavio vrijedno djelo koje je u novije vrijeme objavljeno pod naslovom Ljetopis sutješkoga samostana.

Na vrh