Govor u jezicima

Objavljeno: 17.02.2017. u 12:43Kategorija: Duhovne stranice

U Prvoj poslanici Korinćanima (12–14) Pavao govori o raznovrsnim darovima i službama u Crkvi. Sve to potječe od istoga Gospodina i ima istu svrhu – izgradnju Crkve. Naglašava da ljubav – kao temeljni i najveći dar – treba prožimati sve hijerarhijske i karizmatske darove (1 Kor 13).

Piše: Josip Ikić

U Prvoj poslanici Korinćanima (12–14) Pavao govori o raznovrsnim darovima i službama u Crkvi. Sve to potječe od istoga Gospodina i ima istu svrhu – izgradnju Crkve. Naglašava da ljubav – kao temeljni i najveći dar – treba prožimati sve hijerarhijske i karizmatske darove (1 Kor 13). Navodi devet karizmi, koje se mogu svrstati u tri skupine: a) govorni darovi: dar jezikâ, dar proroštva i dar tumačenja jezikâ; b) darovi otkrivenja: dar znanja, dar razlikovanja duhova i riječ mudrosti; te c) darovi snage: darovi ozdravljanja, moć čudesa i dar vjere.

Prije svog uzašašća Krist nalaže apostolima da propovijedaju evanđelje po cijelom svijetu da bi se ljudi krstili i spasili. Oni koji povjeruju u Krista, pored ostalog, dobit će i dar govora u novim jezicima (usp. Mk 16,15-18). Kristovo se obećanje ispunilo na prvu Pedesetnicu (Dj 2,4) i nastavlja se kroz razne pedesetnice u povijesti Crkve, ali s različitom jačinom. Zadnjih 50 godina ova je karizma ponovo zaživjela i proširila se preko karizmatskog pokreta.

Govor u jezicima je, dakle, molitva ili govor koji Duh izgovara preko našeg ljudskog glasa na nama nepoznatom jeziku da bi slavio Boga i prenio neku poruku. Pavao to opisuje ovim riječima: „Tako i Duh potpomaže našu nemoć. Doista ne znamo što da molimo kako valja, ali se sam Duh za nas zauzima neizrecivim uzdasima. A onaj koji proniče srca zna koja je želja Duha – da se on po Božju zauzima za svete” (Rim 8,26-27). Budući da Duh proniče naša srca, onda On oblikuje ovaj dar u skladu s našim osobinama, s tim da netko može ponekad dobiti i više oblika ovoga dara. Njime se tako izražava Božja ljubav i briga za svakog od nas, kao što roditelji pokazuju različitu brigu za svako dijete u obitelji. Pavao potiče sve vjernike da koriste taj dar: „A htio bih da svi govorite drugim jezicima” (1 Kor 14,5).

(...)


Cijeli tekst iz rubrike Riječ mistike pročitajte u tiskanom izdanju Svjetla riječi.

Ako još uvijek niste naš preplatnik, pretplatiti se možete ovdje ili nas za više informacija kontaktirajte na 033 726 200 i pretplata@svjetlorijeci.

Izvor: Svjetlo riječi

Komentari na članak Ukupno ()

NAPOMENA: Svi komentari i postovi su djelo i mišljenje njihovih autora, a ne web portala Svjetlorijeci.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Svjetlorijeci.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja.

Na vrh