Domaća baklava

Ova orijantalna poslastica se s pravom naziva „kraljica kolača”, a može se praviti na razne načine. Iz kuhinje s. Anice ovog puta donosimo recept za domaću baklavu. Uslast!

Piše: s. Anica Jozić

Sastojci za tijesto:

•              1 kg glatkog brašna

•              4 žlice ulja

•              1 žlica šećera

•              4 dl tople vode

 

Sastojci za nadjev:

•              50 dag mljevenih oraha

•              30 dag rezanih oraha

•              25 dag margarina

•              1 vanilija šećer

•              2 dl ulja

 

Sastojci za sirup:

•              1 kg šećera

•              1 vanilija šećer

•              7 dl vode

•              1 limun

 

Priprema sirupa:
Izmiješamo šećer s vodom pa dodamo oguljen limun izrezan na ploške. Kuhamo na laganoj vatri 30 minuta. Nakon što se sirup malo ohladi, prelijemo vruću baklavu.

Priprema tijesta:
Zamijesimo glatko tijesto, podijelimo ga u tri dijela, premažemo uljem i ostavimo da miruje 20 minuta. Odmoreno tijesto razvučemo preko cijelog stola te malo prosušimo. Izrežemo na komade, veličine protvana u koji ćemo slagati baklavu. Margarin rastopimo, zatim izmiješamo s uljem. Mljevene orahe izmiješamo s izrezanim i dodamo vanilija šećer. Kad je sve pripremljeno, slažemo baklavu. Stavljamo u protvan list po list, svaki polijemo s malo masnoće i posipamo orasima. Složenu baklavu izrežemo na trokutiće ili kocke. Pažljivo, namačemo četkicu u hladnu vodu i namažemo gornje listiće baklave. Pečemo je oko 30 minuta na 180˚C. Pečenu baklavu prelijemo toplim sirupom te pokrijemo i ohladimo. Poslužimo hladnu.

Izvor: Svjetlo riječi

Komentari na članak Ukupno ()

NAPOMENA: Svi komentari i postovi su djelo i mišljenje njihovih autora, a ne web portala Svjetlorijeci.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Svjetlorijeci.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja.

Košarica

0.00 KM

Ukupno artikla: (0) Otvori košaricu
Radioemisije
Franjevačka karizma u Bosni

Na današnji dan

Fra Bono Benić

(Čatići kraj Kaknja, oko 1708. – Sutjeska, 25. III. 1785.). U Sutjesci je stekao osnovnu i srednju izobrazbu. Studij je pohađao u Cremoni u Italiji. U Bosni Srebrenoj obavljao je pastoralne, odgojne, nastavne i upravne službe. Predavao je filozofiju u Šibeniku i Zaostrogu, bio odgojitelj u novicijatu u Sutjesci, deset godina u službi gvardijana u Sutjesci, Fojnici i Kreševu, župnika u Varešu. Službovao je u upravi Bosne Srebrene u svojstvu definitora i kustosa, a u dva maha biran je za provincijala Bosne Srebrene. U rukopisu je ostavio vrijedno djelo koje je u novije vrijeme objavljeno pod naslovom Ljetopis sutješkoga samostana.

Na vrh