Dan Franjevačke teologije u Sarajevu

Objavljeno: 09.11.2016. u 09:49 | Autor: Svjetlo riječi | Kategorija: OFM BIH

Na spomendan franjevačkog mislioca sv. Ivana Duns Škota, 8. studenog, Franjevačka teologija u Sarajevu proslavila je svog nebeskog zaštitnika.

Na spomendan franjevačkog mislioca sv. Ivana Duns Škota, 8. studenog, Franjevačka teologija u Sarajevu proslavila je svog nebeskog zaštitnika. Na proslavi su se okupili profesori, suradnici i studenti najviše obrazovne institucije Franjevačke provincije Bosne Srebrene te njihovi prijatelji i rodbina. Slavlje je započelo svetom misom u oratoriju samostana sv. Petra i Pavla. Predvodio ju je provincijal Bosne Srebrene fra Jozo Marinčić, uz koncelebraciju 20-ak svećenika, uglavnom profesora Franjevačke teologije u Sarajevu i drugih katoličkih teoloških fakulteta, a misu je pjesmom animirao zbor bogoslova. U homiliji je Provincijal studentima poručio kako je važno, prema učenju Duns Škota, povezati studij teologije s molitvom, odnosno razgovor o Bogu i razgovor s Bogom.

Nakon misnog slavlja, druženje je nastavljeno u amfiteatru Franjevačke teologije. Na početku svečane akademije, zbor bogoslova, pod ravnanjem fra Emanuela Josića, otpjevao je pjesmu Čarna Goro, nakon čega su uslijedili pozdravni govori. Najprije je okupljene pozdravio dekan Franjevačke teologije fra Danimir Pezer, potom predstavnici Katoličkog bogoslovnog fakulteta u Sarajevu dr. Pavle Mijović i KBF-a u Đakovu dr. Suzana Vuletić te generalni vizitator Bosne Srebrene, član Hercegovačke franjevačke provincije fra Iko Skoko. Potom je glazbenu točku, Beethovenovu Sonatinu u F-duru, izveo bogoslov fra Blaž Protuđer.

Ovogodišnje predavanje u povodu Dana Teologije održao je rektor Sveučilišta u Zagrebu dr. Damir Boras, na temu Međukulturna razmjena i dijalog na Sveučilištu u Zagrebu. Gospođa Anela Križanac izvela je zatim recitaciju pjesme Vladimira Nazora U hramu.

Svečano raspoloženje nastavljeno je na sljedećoj točki programa, središnjem dijelu akademske proslave. Nakon uspješno završenih pet godina studija te pismenog i usmenog završnog ispita po Statutu Franjevačke teologije u Sarajevu i Katoličkog bogoslovnog fakulteta u Zagrebu, uspješno je studij zaključilo devet diplomanata, među kojima su i trojica franjevaca Bosne Srebrene. Njima je dodijeljena svjedodžba čime su stekli zvanje diplomiranih teologa.

Ovogodišnji su diplomanti Ana Buljan, Nicolae Golea, Tanja Grabovac, Nikola Katava, fra Julijan Madžar, Jelena Prgić (Mamić), fra Bojan Martinović, Marta Raguz i Danijel Stanić. Ovoj generaciji pripada i fra Ivan Mijatović, koji će biti promoviran na narednom slavlju Dana Teologije.

Potom su nagrađeni najbolji bogoslovi i mladi teolozi, čiji studij još uvijek traje, s prosjekom ocjena iznad 9,0. Tamburaški orkestar Franjevačke teologije izveo je pjesmu Još i danas zamiriši trešnja, a za kraj je bogoslovski bend Jukić izveo pjesmu Stari put. Druženje je uz zajednički stol nastavljeno i nakon svečane akademije u povodu Dana Franjevačke teologije u Sarajevu.

Inače, sv. Ivan Duns Škot, zaštitnik Franjevačke teologije, bio je jedan od najsvjetlijih likova crkvene povijesti koji je zbog svog teološkog nauka prozvan i doctor subtilis, u prijevodu oštroumni učitelj.

Izvor: Svjetlo riječi

Komentari na članak Ukupno (0)

NAPOMENA: Svi komentari i postovi su djelo i mišljenje njihovih autora, a ne web portala Svjetlorijeci.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Svjetlorijeci.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja.

Da biste mogli komentarati ovaj članak, potrebno je da budete registrirani član Svjetlorijeci.ba portala. Ukoliko ste već registrirani, možete koristiti iste pristupne podatke.

Prijava Registracija

Nema komentara, budite prvi!

Košarica

0.00 KM

Ukupno artikla: (0) Otvori košaricu
Radioemisije
Sretan Uskrs

Na današnji dan

Fra Bonaventura Brkljačić, klerik

Dva svećenika, tri klerika i još nekoliko drugih ljudi krenuli su 24. 4. 1663. na put iz Makarske prema Bastu. Turci su ih dočekali u Promajni fra Bonaventuri, kleriku su odsjekli glavu, a ostale su prodali janjičarima u Livno za 500 groša.


Fra Mijo Čuić

(Duvno, 1750. – Seonica, 24. IV. 1809.). Studirao je u Italiji, gdje je učio i slikarstvo. Neko je vrijeme boravio u Grčkoj. Godine 1786. boravio je u Veneciji kao vojni kapelan za Hrvate. Tamo je, izgleda, usavršio svoje slikarsko umijeće. Godine 1798. oslikao je crkveni strop i oltar u fojničkoj crkvi. Rušenjem crkve 1884. i podizanjem nove sve su slike uništene. U Seonici je 1806. sagradio župni stan zbog čega bio zlostavljan od vezira i Turaka. Tamo je umro i pokopan na mjesnom groblju. Čuić je najvažnije slikarsko ime u BiH toga vremena. Iza njega je ostalo i nekoliko slika u tehnici ulja.


Na vrh