Torta – Ledeni vjetar

Izvrsna torta po dobro poznatoj i isprobanoj recepturi s. Anice Jozić. Ledeni vjetar obradovat će vaše ukućane i zagrijati vaše međusobne odnose. Uslast!

Piše: s. Anica Jozić

Sastojci za tijesto:

•          10 bjelanjaka

•          35 dag šećera

•          1 vanilija šećer

•          3 žlice jabučnog octa

•          1 g soli

 

Sastojci za kremu:

•          10 žutanjaka

•          20 dag šećera

•          1 vanilija šećer

•          15 dag oštrog brašna

•          25 dag margarina

•          4 dl mlijeka

•          2 dl slatkog vrhnja (holle)

Voće:

•          1 kg banana

•          40 dag kivija

•          60 dag jagoda

•          1 dl soka od limuna

•          4 dl slatkog vrhnja za premazivanje

Priprema tijesta:

Izmiksamo bjelanjke u čvrsti snijeg, uz neprestano miješanje dodajemo šećer, vaniliju šećer, sol i na kraju jabučni ocat. Smjesu podijelimo na tri dijela i svaku posebno pečemo. Kalup za tortu prekrijemo papirom za pečenje, namažemo margarinom i pospemo brašnom. Stavimo u kalup jednu trećinu čvrste mase, pečemo na laganoj vatri 150 C oko 15 minuta. Izvadimo iz pećnice i ostavimo da se potpuno ohladi. Tako ispečemo 3 tijesta.

Priprema kreme:

Umutimo žumanjke sa šećerom, dodamo brašno i vaniliju šećer, malo mlijeka. Sve izmiješamo sa žicom i ulijevamo u vrelo mlijeko. Stavimo na laganu vatru i miješamo dok se krema ne zgusne. Skinemo s vatre kremu, te miješamo sve dok se ne ohladi da izbjegnemo grudice, jer hlađenjem se stvrdne. Margarin umutimo u pjenastu masu i zajedno sjedinimo i lagano izmiješamo. Umutimo 2 dl slatkog vrhnja u čvrstu masu i mažemo po kremi kad slažemo tortu. Očistimo voće, izrežemo na listiće svako posebno. Banane prelijemo limunovim sokom, kako bi sačuvale boju. Posebno umutimo 4 dl slatkog vrhnja za namazati cijelu tortu te ostavimo nekoliko jagoda za ukrašavanje torte.

Slaganje torte:

Stavimo tijesto na tanjur za torte, namažemo kremom, složimo izrezane jagode i namažemo umućenim slatkim vrhnjem. Zatim na taj sloj položimo drugo tijesto, namažemo kremom, složimo izrezani kivi i namažemo slatkim vrhnjem. Nakraju položimo i treće tijesto, namažemo kremom, složimo izrezane banane, namažemo slatkim vrhnjem, te stranice torte i cijelu tortu izravnamo i ukrasimo jagodama. Pospremimo u hladnjak da se dobro ohladi. Zaštitimo poklopcem za tortu da se ne osuši. Torta je lagana i prigodna za svečani prilike.

Izvor: Svjetlo riječi

Komentari na članak Ukupno ()

NAPOMENA: Svi komentari i postovi su djelo i mišljenje njihovih autora, a ne web portala Svjetlorijeci.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Svjetlorijeci.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja.

Košarica

0.00 KM

Ukupno artikla: (0) Otvori košaricu
Radioemisije
Franjevačka karizma u Bosni

Na današnji dan

Fra Bono Benić

(Čatići kraj Kaknja, oko 1708. – Sutjeska, 25. III. 1785.). U Sutjesci je stekao osnovnu i srednju izobrazbu. Studij je pohađao u Cremoni u Italiji. U Bosni Srebrenoj obavljao je pastoralne, odgojne, nastavne i upravne službe. Predavao je filozofiju u Šibeniku i Zaostrogu, bio odgojitelj u novicijatu u Sutjesci, deset godina u službi gvardijana u Sutjesci, Fojnici i Kreševu, župnika u Varešu. Službovao je u upravi Bosne Srebrene u svojstvu definitora i kustosa, a u dva maha biran je za provincijala Bosne Srebrene. U rukopisu je ostavio vrijedno djelo koje je u novije vrijeme objavljeno pod naslovom Ljetopis sutješkoga samostana.

Na vrh