Peti međunarodni bioetički simpozij

Objavljeno: 21.10.2016. u 10:33 | Autor: Svjetlo riječi | Kategorija: BiH

U Sarajevu je 21. listopada započeo Peti međunarodni bioetički simpozij, u organizaciji Bioetičkog društva u Bosni i Hercegovini. Dvodnevni simpozij, na kojem je okupljeno 20-ak doktora znanosti, stručnjaka bioetike, održava se u Franjevačkom studentskom centru na Kovačićima.

Piše: Danijel Stanić

Ovogodišnji bioetički simpozij održava se pod naslovom Integrativna bioetika – društveni i ekološki problemi zdravlja. Nazočne je najprije pozdravio predsjednik Bioetičkog društva u Bosni i Hercegovini prof. dr. Dalibor Ballian. U pozdravnom govoru naglasio je: „Prošlo je osam godina otkako je u okviru Franjevačke teologije u Sarajevu organiziran i održan Prvi međunarodni bioetički simpozij u BiH, a tom prigodom osnovano je Bioetičko društvo u BiH. Novoosnovano društvo postalo je nedugo potom ne samo prisutno, nego i prepoznatljivo na mnogim bioetičkim konferencijama koje se održavaju u okviru Jugoistočne Europe. Organiziralo je i dalje nastoji organizirati značajne bioetičke tribine po raznim gradovima Bosne i Hercegovine, koje su vrlo posjećene te se s pravom može reći da je bosanskohercegovački bioetički senzibilitet dobro razvijen.“

Ovaj bijenalni Međunarodni bioetički simpozij, koji se već više od deset godina održava u Sarajevu, okupio je do sad stotinjak znanstvenika različitih profila iz desetak europskih zemalja. Ovogodišnji simpozij organiziran je u suradnji sa Znanstvenim centrom izvrsnosti za integrativnu bioetiku iz Zagreba.

Znanstveni skup pozdravio je i ravnatelj Franjevačkog medijskog centra Svjetlo riječi i predstavnik Uprave Franjevačke provincije Bosne Srebrene fra Janko Ćuro. U govoru se ukratko osvrnuo na kratku, ali bogatu povijest Bioetičkog društva u Bosni i Hercegovini, koja je nastala, između ostalog, revnim zalaganjem bosanskog franjevca i dugogodišnjeg profesora na Franjevačkoj teologiji u Sarajevu dr. Velimira Valjana. Nazočnima su se potom obratili i rođeni Bišćanin, profesor i književnik iz Zagreba dr. Hrvoje Jurić, predstavnik Hrvatskog bioetičkog društva te predsjednik Bioetičkog društva Srbije dr. Zoran Todorović.

Program Petog međunarodnog bioetičkog skupa previđa mnoštvo predavanja znamenitih znanstvenika iz Bosne i Hercegovine i susjednih zemalja, a trajat će do 22. listopada, kad je predviđena završna rasprava i zatvaranje skupa.

Izvor: Svjetlo riječi

Komentari na članak Ukupno ()

NAPOMENA: Svi komentari i postovi su djelo i mišljenje njihovih autora, a ne web portala Svjetlorijeci.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Svjetlorijeci.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja.

Košarica

0.00 KM

Ukupno artikla: (0) Otvori košaricu
Radioemisije
Sretan Uskrs

Na današnji dan

Fra Jeronim (Ivan) Mihaljević

(Golinjevo kraj Livna, 20. VI. 1835. – 26. IV. 1894.). Vršio je službu župnika u Suhom Polju (1890.-1894.) gdje je opremljen svetim sakramentima i umro od velike vrućice. Pokopan je u groblju sela Osmanlije suhopoljske župe. Fra Miroslav Džaja ističe da mu svijet hodočasti na grob i moli njegov zagovor, što znači da je umro na glasu svetosti.

Na vrh