Košćanijada u Bukovici kod Konjica

Objavljeno: 20.10.2016. u 10:40 | Autor: Svjetlo riječi | Kategorija: BiH

Već šestu godinu zaredom, HKO „Kruh sv. Ante“, uz pomoć Federalnog ministarstva raseljenih osoba i izbjeglica, u selu Bukovica kod Konjica organizira Košćanijadu, tradicionalnu kestenijadu. Ove godine organizirana je 15. listopada.

Susret je započeo misnim slavljem, koje je predvodio ravnatelj HKO "Kruh sv. Ante" fra Joso Oršolić, u koncelebraciji sa župnikom Žitača fra Marinkom Štrbcem, župnikom Solakove Kule vlč. Jozom Majićem i fra Slavkom Topićem, koji je rođen u Bukovici.

Druženje je nastavljeno uz zajednički ručak na otvorenom, uz neizostavno kestenje. Šume sela Bukovica, koje je od Konjica udaljeno 27 km, nadaleko su poznate po plodnim stablima kestena. Bio je to nekada i dobar izvor prihoda Bukovčanima, a u dugim zimskim noćima i ono što je prigodom večernjih druženja obitelji i susjeda iz okolnih sela davalo poseban ugođaj. Prije rata Bukovica je brojala 42 kuće sa 182 člana. Svih 42 kuće tijekom rata su porušene ili zapaljene. Porušena je i filijalna crkva, a devastiran je i pokraden zvonik. Do sada je obnovljeno 15 kuća, a slijedi nastavak obnove desetak novih kuća. Prošle godine je obnovljena filijalna crkva, a lani se prvi puta poslije rata začulo zvono sa obnovljenog zvonika.

Prema riječima sudionika, bukovička Košćanijada je samo jedan od načina druženja koji svi prihvaćaju i ne zaboravljaju. "Radimo i gradimo, vjerujmo, samo nas to može odvratiti od zla. Nemojmo gledati u čovjeku samo njegovu vanjštinu, družimo se, razgovarajmo, prihvatimo različitosti, omogućimo svakome da otvori dušu, inače će nas egoizam i licemjerje ponovno baciti u ponor", poručuju sudionici ovogodišnje Košćanijade. "Hvala svima koji su na bilo koji način pomogli obnovi Bukovice, nadajući se da Košćanijada neće pasti u zaborav", istaknuo je voditelj projekta obnove sela Bukovica Željko Tadić.

Izvor: Svjetlo riječi

Komentari na članak Ukupno ()

NAPOMENA: Svi komentari i postovi su djelo i mišljenje njihovih autora, a ne web portala Svjetlorijeci.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Svjetlorijeci.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja.

Na vrh