Restaurirana oltarna slika Klanjanje mističnom Jaganjcu

Objavljeno: 16.10.2016. u 11:25Kategorija: Likovna umjetnost

Nakon četiri godine restauracije, ponovno je izložena oltarna slika katedrale sv. Bavona u belgijskom Gentu. Stručnjaci je nazivaju najutjecajnijom umjetninom ikad naslikanom. Izradu ove slike započeo je Hubert van Eyck, vjerojatno 1426., a dovršio ju je njegov brat Jan 10 godina nakon bratovljeve smrti. Dimenzija je 3,5 x 4,6 m.

Na slici, koja je sastavljena od 12 različitih površina, prikazano je oko 100 likova, u različitim biblijskim scenama. Središnji dio velike oltarne slike prikazuje žrtvovanje janjeta, koje predstavlja Krista, a s oltara krv kaplje u kalež. Ova umjetnina sadrži još osam slika, koje su vidljive tek kad se poliptih sklopi.

Slika je zamalo bila uništena u 16. stoljeću, u vrijeme ikonoklazma. U povijesti je čak šest puta ukradena, između ostalog u oba svjetska rata u 20. stoljeću, a jedan od dvanaest dijelova ukraden je 1934. i nikad nije pronađen. Restauraciju je financirala zaklada Getty s ukupno 1,4 milijuna eura. Tijekom restauracije osvježene su boje na slici, a restauracijske uratke možete vidjeti na priloženim ilustracijama.

Izvor: Svjetlo riječi

Komentari na članak Ukupno ()

NAPOMENA: Svi komentari i postovi su djelo i mišljenje njihovih autora, a ne web portala Svjetlorijeci.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Svjetlorijeci.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja.

Na vrh