Zdjelice koje se jedu

U ovim ljetnim danima donosimo vam recept s. Anđelke za punjene kukuruzne zdjelice. Vjerujemo da će vam prijati u toplim ljetnim večerima. Uz njih vam želimo ugodnu radost obiteljskog zajedništva i dobar tek!

Piše: s. Anđelka

Potrebni sastojci za zdjelice:

(za oko 12 do 15 zdjelica)

25 dag kukuruzne krupice (kukuruzni griz za puru-žgance)

3 dl vode

3 dl mlijeka

15 dag sira gauda ili edamera

1 jaje

1 žlica maslaca

po ukusu posoliti

 

Za nadjev:

20 dag mljevenog mesa (svinjetina ili teletina)

2 crvene paprike

2 žute paprike

1 manja tikvica

1 manji patlidžan

1 mala glavica crvenog luka

1 paradajz ili 2 žlice kečapa

1 dl slatkog vrhnja za kuhanje

5 dag sira edamera ili gauda

2 žlice isjeckanog začinskog bilja

(peršin, celer, majčina dušica, origano,...)

po ukusu vegeta, sol i papar

maslac ili ulje za prženje

PRIPRAVA. Povrće za nadjev očistite i operite. Paprike razrežite na pola ili na četvrtine, posolite, pouljite i stavite u vruću pećnicu da se ispeku. Pečene izvadite iz pećnice i neka malo stanu pa ih po mogućnosti ogulite. Sve drugo povrće izrežite na kockice. Na zagrijanom maslacu najprije malo propržite luk, dodajte mljeveno meso i dinstajte oko 10 minuta da meso omekša, a zatim dodajte drugo povrće izrezano na kockice. Posolite i povegetite te sve zajedno dinstajte pod poklopcem uz povremeno miješanje. Kad pođe prianjati za šerpu, zalijte slatkim vrhnjem ali i dalje miješajte na tihoj vatri dok sva tekućina ne ispari i povrće omekša. Skinite s peći i dodajte začinsko bilje, izribani sir i na kraju pečene paprike koje ste izrezali na veće kocke. Sve dobro izmiješajte i, ako je potrebno, dodajte još začina.

Za zdjelice ulijte vodu i mlijeko u odgovarajuću šerpu, dodajte maslac i sol te stavite na peć da prokuha. Kad je prokuhalo istresite u to griz i miješajte dok se ne skuha i postane sasvim gusto. Skinite s peći i odmah u tako vruće umiješajte izribani sir i jaje. Ostavite neka se malo ohladi da tijesto možete rukama raditi. U međuvremenu pripremite šalice u kojima ćete oblikovati kukuruzne zdjelice. Najprikladnije su šalice za kavu srednje veličine i okruglog dna, koje nalikuju na male zdjelice i koje smiju ići u vruću pećnicu. Dobro ih namažite maslacem i pospite kukuruznom krupicom. Od kukuruznog tijesta rukama oblikujte kuglicu, a zatim je spljosnite i utisnite u šalicu. Tijesto rastanjite prstima uz stjenke šalice tako da bude na pola cm debelo. Kad ste sve šalice pripremili, poredajte ih na obični lim i stavite u pećnicu da se malo zapeku na srednje jakoj vatri oko 20 minuta. Kad dobiju koricu i malo porumene, izvadite ih iz pećnice, a potom svaku zdjelicu pažljivo odvojite od šalice i poredajte na lim. Napunite ih pripremljenim nadjevom, po nadjevu pospite ribanog sira i ponovno vratite u pećnicu da se sve zajedno još malo zapeče. Punjene kukuruzne zdjelice poslužite dok su još tople kao predjelo ili kao prilog uz pečenje, a također su prikladne i kao samostalno jelo uz razne salate za večere u ljetnim danima.

Izvor: Svjetlo riječi

Komentari na članak Ukupno ()

NAPOMENA: Svi komentari i postovi su djelo i mišljenje njihovih autora, a ne web portala Svjetlorijeci.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Svjetlorijeci.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja.

Na vrh