Juha sa špinatom

Sestra Anđelka ovoga puta nudi novi proljetni recept: juhu sa špinatom. Isprobajte i uživajte u plodovima proljeća!

Potrebni sastojci:

½ kg očiš­ćenog špinata

2 krumpira

1 mala glavica crvenog luka

2 manja češnja bijelog luka

1 korijen celera ili peršina

½ l vode

½ mlijeka

2 dl slatkog vrhnja za kuhanje

1 mala žličica gustina

1 žlica maslaca

sol, vegeta, papar

1 velika žlica nasjeckanog zelenja od celera i peršina

 

PRIPRAVA. Listove špinata operite i kratko prokuhajte u posoljenoj vodi. Ocijedite i ostavite da se ohladi, a hladan izrežite na rezančiće. Crveni luk izrežite na sitne kockice, a krumpir i korijen celera ogulite i izribajte na krupnijem ribežu. U prikladnoj šerpi ili loncu otopite maslac i na njemu najprije malo propržite kockice luka, dodajte izribani krumpir, celer i bijeli luk te često promiješajte da ne zagori. Na kraju, kad je se sve zajedno propirjano i počelo prianjati za šerpu, pospite s malo vegete i zalijte vodom. Kuhajte to poklopljeno na laganoj vatri dok povrće ne omekša. Kad je kuhano, skinite s peći i mješačem još izmiješajte da postane sasvim kašasto. Ulijte mlijeko i slatko vrhnje, dodajte izrezani špinat te vratite na peć da još jednom sve zajedno prokuha. Ako juha nije dovoljno gusta, umiješajte jednu žličicu gustina u malo slatkog vrhnja ili mlijeka pa je učinite guš­ćom. Po ukusu, dodajte još začina ako je potrebno, pospite je izrezanim začinskim biljem i poslužite dok je vruća.

Izvor: Svjetlo riječi

Komentari na članak Ukupno ()

NAPOMENA: Svi komentari i postovi su djelo i mišljenje njihovih autora, a ne web portala Svjetlorijeci.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Svjetlorijeci.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja.

Košarica

0.00 KM

Ukupno artikla: (0) Otvori košaricu
Radioemisije
Franjevačka karizma u Bosni

Na današnji dan

Fra Bono Benić

(Čatići kraj Kaknja, oko 1708. – Sutjeska, 25. III. 1785.). U Sutjesci je stekao osnovnu i srednju izobrazbu. Studij je pohađao u Cremoni u Italiji. U Bosni Srebrenoj obavljao je pastoralne, odgojne, nastavne i upravne službe. Predavao je filozofiju u Šibeniku i Zaostrogu, bio odgojitelj u novicijatu u Sutjesci, deset godina u službi gvardijana u Sutjesci, Fojnici i Kreševu, župnika u Varešu. Službovao je u upravi Bosne Srebrene u svojstvu definitora i kustosa, a u dva maha biran je za provincijala Bosne Srebrene. U rukopisu je ostavio vrijedno djelo koje je u novije vrijeme objavljeno pod naslovom Ljetopis sutješkoga samostana.

Na vrh