Gibanica s pekmezom od jabuka

Drage naše domaćice i domaćini, poštovani naši čitatelji, vrijedna sestra Anica daruje nam nove recepte. Ovaj put to je gibanica s pekmezom od jabuka. Isprobajte, prste ćete polizati!

Sastojci:

•          600 g glatkog brašna

•          1 dl bijelog vina

•          3 dl hladne vode

•          1 dl ulja

•          5 dag šećera

•          2 jaja

Nadjev:

•          500 g sjeckanih oraha

•          500 g mljevenih oraha

•          1 l jabukovog pekmeza

•          200 g šećera

•          0,5 l vruće vode

Priprema:
Zamijesimo glatko tijesto, ne pretvrdo, od navedenih sastojaka. Podijelimo na četiri komada, pospemo brašnom i ostavimo da odstoji 10 minuta. Zatim ga razvaljamo na 1 mm, izrežemo veličinu kalupa za torte i tako ponovimo sve dok imamo tijesta. Kore stavimo u protvan i pečemo ih dvije minute u pećnici na 150 ˚C ili na platama peći. Sve ih ispečemo i ohladimo. Vodu ugrijemo, dodamo šećer, miješamo da se otopi, skinemo s peći, zatim ulijemo pekmez od jabuka, lagano izmiješamo i slažemo gibanicu. Kalup od torte obložimo papirom za pečenje i slažemo pečene kore jednu po jednu, svaku polijevamo tekućinom od pekmeza i žlicom posipamo orahe zajedno sjeckane i mljevene. Složenu gibanicu pritisnemo i ostavimo na hladno mjesto da se slegne. Kroz tri sata je obrnemo na tanjur za torte, ostavimo do služenja u kalupu. Prije služenja odložimo kalup, skinemo papir, pospemo orasima te izrežemo gibanicu kao tortu.

Izvor: Svjetlo riječi

Komentari na članak Ukupno (0)

NAPOMENA: Svi komentari i postovi su djelo i mišljenje njihovih autora, a ne web portala Svjetlorijeci.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Svjetlorijeci.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja.

Da biste mogli komentarati ovaj članak, potrebno je da budete registrirani član Svjetlorijeci.ba portala. Ukoliko ste već registrirani, možete koristiti iste pristupne podatke.

Prijava Registracija

Nema komentara, budite prvi!

Košarica

0.00 KM

Ukupno artikla: (0) Otvori košaricu
Radioemisije
Franjevačka karizma u Bosni

Na današnji dan

Fra Bono Benić

(Čatići kraj Kaknja, oko 1708. – Sutjeska, 25. III. 1785.). U Sutjesci je stekao osnovnu i srednju izobrazbu. Studij je pohađao u Cremoni u Italiji. U Bosni Srebrenoj obavljao je pastoralne, odgojne, nastavne i upravne službe. Predavao je filozofiju u Šibeniku i Zaostrogu, bio odgojitelj u novicijatu u Sutjesci, deset godina u službi gvardijana u Sutjesci, Fojnici i Kreševu, župnika u Varešu. Službovao je u upravi Bosne Srebrene u svojstvu definitora i kustosa, a u dva maha biran je za provincijala Bosne Srebrene. U rukopisu je ostavio vrijedno djelo koje je u novije vrijeme objavljeno pod naslovom Ljetopis sutješkoga samostana.

Na vrh