Gibanica s pekmezom od jabuka

Drage naše domaćice i domaćini, poštovani naši čitatelji, vrijedna sestra Anica daruje nam nove recepte. Ovaj put to je gibanica s pekmezom od jabuka. Isprobajte, prste ćete polizati!

Sastojci:

•          600 g glatkog brašna

•          1 dl bijelog vina

•          3 dl hladne vode

•          1 dl ulja

•          5 dag šećera

•          2 jaja

Nadjev:

•          500 g sjeckanih oraha

•          500 g mljevenih oraha

•          1 l jabukovog pekmeza

•          200 g šećera

•          0,5 l vruće vode

Priprema:
Zamijesimo glatko tijesto, ne pretvrdo, od navedenih sastojaka. Podijelimo na četiri komada, pospemo brašnom i ostavimo da odstoji 10 minuta. Zatim ga razvaljamo na 1 mm, izrežemo veličinu kalupa za torte i tako ponovimo sve dok imamo tijesta. Kore stavimo u protvan i pečemo ih dvije minute u pećnici na 150 ˚C ili na platama peći. Sve ih ispečemo i ohladimo. Vodu ugrijemo, dodamo šećer, miješamo da se otopi, skinemo s peći, zatim ulijemo pekmez od jabuka, lagano izmiješamo i slažemo gibanicu. Kalup od torte obložimo papirom za pečenje i slažemo pečene kore jednu po jednu, svaku polijevamo tekućinom od pekmeza i žlicom posipamo orahe zajedno sjeckane i mljevene. Složenu gibanicu pritisnemo i ostavimo na hladno mjesto da se slegne. Kroz tri sata je obrnemo na tanjur za torte, ostavimo do služenja u kalupu. Prije služenja odložimo kalup, skinemo papir, pospemo orasima te izrežemo gibanicu kao tortu.

Izvor: Svjetlo riječi

Komentari na članak Ukupno (0)

NAPOMENA: Svi komentari i postovi su djelo i mišljenje njihovih autora, a ne web portala Svjetlorijeci.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Svjetlorijeci.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja.

Da biste mogli komentarati ovaj članak, potrebno je da budete registrirani član Svjetlorijeci.ba portala. Ukoliko ste već registrirani, možete koristiti iste pristupne podatke.

Prijava Registracija

Nema komentara, budite prvi!

Na vrh