Pripremite sami izvrstan ajvar

Bliži se vrijeme pospremanja zimnice. Uz različite vrste salata domaćice najčešće pripremaju delikatesnu poslasticu - ajvar. Ne budemo baš uvijek zadovoljni zgotovljenim proizvodom, ali ako se budete pridržavali uputa koje slijede, ove zime mogli biste jesti izvrstan ajvar.

Sastojci:

20 kg paprika

7 kg patlidžana

1,5 l ulja

sol, sirće (80%) i bijeli luk po ukusu

Priprema:

Za dobar ajvar trebaju biti dobre i mesnate paprike. Najbolje su tzv. roge. Paprike razrežite napola, očistite od sjemenki, dobro ih operite i poslažite u pouljan pleh. Stavite ih u vruću pećnicu da se ispeku. Pečene paprike pokrijte i ostavite samo 10 minuta da se hlade i potom ih ogulite. Takve, samo malo ohlađene paprike bit će lakše guliti.

U međuvremenu pripremite i patlidžane. Dobro ih operite, ogulite i izrežite na kockice. Stavite ih potom u šerpu s malo ulja i lagano dinstajte na peći. Kad se smekšaju, ostavite ih neka se ohlade.

Pečene i oguljene paprike sada sitno sameljite, a potom i patlidžane. Tako pripremljenu smjesu stavite u širu šerpu s pola litra zagrijanog ulja te dinstajte oko dva sata na laganoj vatri uz neprestano miješanje.

Nakon sat vremena dinstanja, dodajte i drugi dio ulja do količine navedene u receptu. Ulje polagano dolijevajte iz boce dok miješate smjesu u šerpi.

Na kraju, kad je već gotovo, ukuhano, dodajte po ukusu sol, sirće i bijeli luk. Količinu određujete sami probavajući odgovara li vam okus. Ako želite ljući ajvar, dodajte malo samljevenih fafarona. Još malo miješajte smjesu da se sve spoji a onda skinite s peći. Vruć ajvar stavite u dobro oprane i zagrijane tegle. Dok su tegle još vruće, povežite ih celofanom ili ih zatvorite originalnim poklopcima od tegli.

Upotreba

Zgotovljeni ajvar možete početi koristiti odmah. Naravno, sačekajte da se malo ohladi da se ne biste opržili. Ako bude dobar, sakrijte negdje teglu-dvije da se sačuva barem do Božića. Mogli bi vam tada gosti više hvaliti ajvar nego pečenicu.

Izvor: Svjetlo riječi

Komentari na članak Ukupno (0)

NAPOMENA: Svi komentari i postovi su djelo i mišljenje njihovih autora, a ne web portala Svjetlorijeci.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Svjetlorijeci.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja.

Da biste mogli komentarati ovaj članak, potrebno je da budete registrirani član Svjetlorijeci.ba portala. Ukoliko ste već registrirani, možete koristiti iste pristupne podatke.

Prijava Registracija

Nema komentara, budite prvi!

Na vrh